Wie zitten er aan de vergadertafel in jouw hoofd?

Maandagavond was ik met een groepje van vijf vrouwen een drankje aan het doen bij de Veranda in Amstelveen. We zaten prachtig aan het water en hadden veel te bespreken, zo na de zomer. Eentje bracht de vraag in “Wat is een goed en betekenisvol leven voor jou?”. De vakantie is voorbij, het werk is weer begonnen en de rust die ze ervaarde tijdens haar vakantie was verdwenen.

We herkenden dit gevoel alle vijf, dat je op hetzelfde moment meerdere dingen wilt en niet goed kunt kiezen wat nu goed voor je is. Wij vinden ons werk allemaal superleuk, maar die lange dagen zonder invulling waren toch ook wel heel lekker.

Ik vertelde toen hoe ik hier tegenaan kijk, een verhaal dat ik ook vaak in coaching deel en nu ik toch zo aan het delen ben, deel ik het ook graag met jullie. Lees je mee?

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Waarden

Zoals ik al vaker heb verteld in deze blogs ben ik in coaching veel met mensen in gesprek over hun persoonlijke waarden. Je waarden zijn de principes waaruit je leeft, dé dingen die superbelangrijk voor je zijn. Zie het als de bril hoe jij naar de wereld kijkt.

Waarden kunnen per persoon erg verschillen, iedereen heeft zijn eigen pakketje wat heel persoonlijk is. Er is geen goed of fout in waarden, maar je kunt wel schuren met (het gedrag van) mensen die vanuit andere waarden handelen. Of je juist heel verbonden voelen met mensen met dezelfde waarden. In de afgelopen jaren heb ik honderden pakketjes waarden geformeerd zien worden en elke keer gaf het weer een heel eigen beeld. Een beeld waar degene in kwestie zich erg in herkent.

Waarden kunnen schuren met andere mensen, maar wat ik ook vaak ervaar is dat je eigen waarden intern ook kunnen schuren. Dat je op hetzelfde moment naar twee heel verschillende dingen kunt verlangen en een tweestrijd ervaart.

Mijn waarden als voorbeeld

Mijn waarden zijn vrijheid, liefde, groei, lichtheid en vertrouwen en samen maken ze mij. Deze waarden zie ik als individuen die allemaal een plaats hebben aan de interne vergadertafel aan mijn hoofd.

Ik zal ze even aan je voorstellen.

Vrijheid is de eerste, die houdt ervan om eigen keuzes te maken, die vindt het heerlijk om autonoom te zijn en vooral niet te veel ‘afhankelijk’ van anderen. Ze heeft een hekel aan ‘moeten’ en trekt het liefst haar eigen plan. Vrijheid houdt ook erg van een beetje lanterfanten, lekker hangen op een terrasje, of met een boekje in de tuin liggen.

Dan liefde, liefde heeft met name haar blik op thuis gericht en heeft hoge verwachtingen waar 'we' (ik en de vijf aan de vergadertafel) aan moeten voldoen. Zo wil ze dat we altijd gezellig en beschikbaar zijn voor het gezin en dat we altijd voor ze klaar staan. Vorig jaar had Yfke heel veel hulp nodig op school en heb ik soms weken gehad waarin ik 15 tot 20 uur huiswerk met haar maakte. Liefde vindt dit niet meer dan logisch en vindt bovendien ook nog dat we dit altijd met energie en een zonnig humeurtje moeten doen. 😊

Groei is degene die de telefoon aanneemt als een klant belt. Groei heeft altijd tijd en ruimte om te werken. “We zijn dol op ons werk, hebben een mooie ruimte aan huis, dus waarom gaan we niet ook in de avonden open? Ons werk voelt toch niet als werk, kan best, toch?“ Daarnaast wil groei altijd nieuwe dingen leren, in werk maar ook privé. Groei is nooit moe en heeft er altijd wel zin in.

Lichtheid heette vroeger humor, maar is hierheen doorontwikkeld. In veel wat ik doe, is lichtheid op zoek naar het plezier. In coaching maakt zij zware thema’s heel bespreekbaar en zorgt ze voor vertrouwen om het in beweging te brengen. Lichtheid is misschien wel degene die het meeste kleur geeft aan de vergadertafel, zij zit in alles. Heeft niet een harde stem aan tafel, maar is zeker de basis en de sfeermaker.

En dat geldt ook voor vertrouwen, zij staat voor een diep gevoel dat het altijd wel weer goed komt. Welke beslissingen we uiteindelijk ook nemen aan de vergadertafel, het is ok. Het wordt altijd weer ok.

Geharrewar aan de vergadertafel

En als je deze types zo voorbij ziet komen, dan kun je je voorstellen dat er regelmatig geharrewar is aan die vergadertafel in mijn hoofd, ze willen namelijk niet altijd hetzelfde. Regelmatig gebeurde het dat Groei superenthousiast was over een nieuwe werkkans, dat Liefde dan begon te sputteren omdat we thuis nodig waren en dat Vrijheid toevallig net heeft gezien dat het wel erg lekker weer wordt aankomende week, mooi terrasweer😉.

 

Hoe maak je dan een keuze? Bij mij mogen ze dan allemaal even aan het woord komen om hun punt te maken. Komen we er dan nog niet uit met z’n allen aan die tafel, dan pakken we ons hoekje aan de horizon erbij; waar wilden we ook alweer naar toe? Als je nu denkt, “Huh, hoekje aan de horizon?” dan kan het goed zijn mijn eerdere blog hierover te lezen. Hoekje op de horizon

Keuzes in werk

Als er geharrewar is tussen groei, vrijheid en liefde dan gaat het vaak over werkkeuzes. Het is belangrijk om te weten waar je naar toe wilt in de toekomst. Niet precies, maar wel ongeveer waar jij denkt gelukkig van te worden. Als het gaat over werk dan zijn keuzes voor mij; wil ik werken, werken, werken, een grote praktijk met misschien wel mensen in dienst of bijvoorbeeld vaker spreken op (grote) podia? Of wil ik een lekker leven in balans met mooie werksuccessen én voldoende tijd voor al het andere wat ik belangrijk vind? Dat is een no brainer voor mij, ik wil dan altijd het laatste. En vaak betekent dat dat Groei een stapje naar achter doet en zegt “okeee (met een iets wat zeurderige toon😉) dan doen we wel niet helemaal wat ik wil “ en is de orde weer hersteld.

Nieuwe dynamiek aan de vergadertafel

Wat ik interessant vind om te merken, is wat een verandering die heeft plaatsgevonden in onze omstandigheden doet met de dynamiek aan de vergadertafel. Met Yfke hebben we besloten om een jaartje over te doen en naar een ander niveau te gaan. Ze gaat naar een nieuwe school met veel meer begeleiding en oog voor de behoeften van het kind.

Liefde laat daardoor een beetje los en Groei ziet kansen. En dat voelt heel leuk! Benieuwd waar dat heen gaat leiden.

En zo kom ik tot nu toe uiteindelijk altijd wel weer goed uit de keuzes die ik te maken heb. Het duurt soms even, en het gaat soms alle kanten op, maar als dan iedereen gehoord is, komen we uiteindelijk altijd tot een conclusie waar iedereen zich in kan vinden.

 

Ben je ook benieuwd naar wie er aan de vergadertafel in jouw hoofd zitten en wil je hierover met me in gesprek, dan kan dat. Zo na de zomervakantie heb ik weer ruimte. Wel pas na deze week, want de zon gaat schijnen 😄


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Mijn woord voor 2024

Next
Next

Mijn woord voor 2023