Ook dit jaar mag er weer een woord gekozen worden en het is leuk om te merken dat ik in de afgelopen weken vaak de vraag kreeg of ik al een woord heb gekozen. Ook deelden meerdere mensen proactief hun woord voor het aankomende jaar met mij. Het leeft! 

Deze keer was het makkelijk, het woord -en daarmee het verlangen- is er al een tijdje. Maar voor ik dat met jullie ga delen, blikken we uiteraard ook even terug op het afgelopen jaar… 

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

2023: Positief

Het woord wat ik voor afgelopen jaar had gekozen was Positief. Zoals ik eerder schreef, heeft mijn lieve moedertje in 2022 te horen gekregen dat ze kanker stadium 4 heeft en het is onduidelijk hoe lang ze nog heeft. Het superfijne nieuws is dat ze er nog steeds is, als dat niet positief is!

Het is zwaar en ze voelt zich vaak niet goed, maar naast al het vervelende is er ook een hoop moois ontstaan. Door het verdriet zijn we als gezin een stuk hechter geworden en ben ik ook weer dichter naar mijn twee grote broers gegroeid. Mijn beide ouders zijn 80 jaar oud geworden in september en dit hebben we goed gevierd.

Door je bewust te zijn van de beperkte tijd die je nog hebt, is het contact tussen mij en mijn moeder nog hechter geworden. Elke maandag heeft ze een soort gym om fit te blijven en ik breng haar daar altijd heen en wacht tot ze weer klaar is. Daarna ga ik met haar mee naar huis, lunchen we gezellig samen, help ik wat in huis, speel ik meerdere potjes rummikub met mijn lieve vader en drinken we in de middag gezellig thee. Precies zoals vroeger als ik uit school kwam. Dit is klein geluk waar ik elke week weer heel erg blij van word. Fijn om te kunnen helpen, maar nog fijner om zo samen te kunnen zijn.

Geen huiswerk meer!

Wat ook positief is, heel positief zelfs, is dat ik sinds september niet meer op de MAVO zit 🙃. De afgelopen drie schooljaren had Yfke het heel moeilijk om bij te blijven met school en leerden we bijna elke toets samen. Niets leuker dan wiskunde, Engels en maatschappijleer uiteraard, maar toch ben ik heel blij dat ik niet langer tien uur huiswerk in de week begeleid. Yfke is blijven zitten en vmbo-kader gaan doen en komt nu bijna zonder begeleiding met super goede cijfers thuis. “Alles boven een zeven”, riep ze trots naar opa en oma met Kerst “Behalve die 4,7 voor NASK, maar daar zit ook een zeven in”, zei ze grappend 😄. Jaja, ze heeft haar gevoel van humor van mij… 

Doordat ik niet meer zoveel tijd hoef te besteden aan huiswerk, is er meer ruimte ontstaan. In mijn vorige blog vertelde ik jullie over mijn waarden aan de vergadertafel in mijn hoofd. Ik vertelde over Vrijheid, Liefde, Groei, Lichtheid en Vertrouwen en hun verschillende wensen en verlangens. Ik omschreef het geharrewar dat er kan ontstaan als hun behoeften niet overeenkomen en over het feit dat door het veranderen van de hulpvraag van Yfke de dynamiek aan de tafel is veranderd. En daarmee komen we op het woord van 2024….

Groei!

Je voelt het al aankomen waarschijnlijk. Dit jaar mag Groei aan het hoofd van de vergadertafel zitten. Jeah! Bij het typen voel ik direct energie naar mijn vingers op het toetsenbord gaan en wil Groei typen op welke vlakken we allemaal wel niet gaan groeien, hahah. Groei heeft er zin in 🤗.

Hij wil groeien in werk en op persoonlijk vlak. Hij wil groeien in het aantal verschillende succesrecepten dat we koken. Hij wil leren broodbakken (wat komt door een hele leuke coachee die hier veel te enthousiast over vertelde). Hij wil groeien in tennis (wat echt nog steeds hard nodig is, die leercurve is echt uitdagend) en nog zoveel meer.

Is Groei een hij? Ja, ik denk het wel. Resultaten neerzetten en doelen behalen is meer de mannelijke energie in ons dan de vrouwelijke. De vrouwelijke energie gaat over ontvangen en je overgeven aan wat er komt. Ook daar wil ik in groeien dit jaar, meer kunnen loslaten en zien wat het leven voor mij in petto heeft. 

Hij wil ook groeien op de inhoud. Als het goed is, ga ik in september starten met een driejarige opleiding bij Phoenix, de beste opleiding die er is! Ik sta ingeschreven en hoop dat er een plekje voor me is én dat de situatie met mijn moeder het toelaat. Fingers crossed… 

Groei wil ook meer boeken lezen, minimaal één per maand en daar dan elke keer een blog over schrijven.

En hij wil groeien door heel vaak training te gaan geven. Ik had altijd een haat -liefde verhouding met trainingen geven. Vond het vooraf super spannend en stress verhogend en naderhand altijd het gaafste om te doen. Door de cursus ACT die ik afgelopen jaar heb gedaan, heb ik geleerd dat je niet hoeft te wachten tot de spanning minder of misschien wel helemaal weg is om dan iets te gaan doen, maar moet je juist mét de spanning onder je spreekwoordelijk klotsende oksel ervoor gaan, gewoon doen dus!

In oktober mocht ik spreken op het ROC over ondernemerschap voor een grote groep leerlingen en dit was voor mij de eerste keer dat ik echt alleen maar plezier ervaarde bij het doen, juist omdat ik mijzelf toestond het ook superspannend te mogen vinden. Een heel waardevol inzicht. 

Trainen

Trainen, trainen, trainen, dat is wat ik wil. Naast lekker coachen uiteraard, want dat is veel te leuk om los te laten.

Ik heb een aantal mooie trainingen klaar staan om te gaan geven. De laatste maanden van 2023 heb ik gewerkt aan een training waarin heel veel samenkomt van wat ik de afgelopen jaren geleerd heb over stress. Er is veel op het gebied van stress voorhanden en voor deze training heb ik precies de theorie en modellen uitgekozen waar ik in coaching elke keer weer van merk hoezeer ze van toegevoegde waarde zijn.

Het huis van je leven

En uiteraard blijft de training over ‘Het huis van je leven’. Het huis werkt als metafoor, het is een huis met zeven kamers die allemaal staan voor een bepaald gebied in je leven. Er is een lichaamskamer, een vrijetijdskamer, een werkkamer, de papierwinkel, een relatiekamer, een binnenplaats en een bijkeuken. Ook is er de tuin van de toekomst waar je je dromen plant als bolletjes in de grond en je ze alleen maar af en toe water hoeft te geven om ze levend te houden. Goed zorgen voor jezelf is ervoor zorgen dat je regelmatig even in al die kamers komt. Deze training geef ik al jaren en het is elke keer weer een genot om te zien tot welke keuzes mensen komen door deel te nemen.


Je leest het, Groei heeft grootste plannen. Ik ben echt een liefhebber van goede voornemens en vind het altijd heerlijk; zo’n heel nieuw jaar waarin van alles nieuws kan ontstaan. Ik heb er zin in! En moet dus aan de slag, haha.

Ben heel benieuwd wat jullie woord voor 2024 zal zijn en deel deze dus ook zeker met mij, dat vind ik echt leuk!

Wat je ook doet, doe het met plezier! Daar groei je altijd van…

Liefs, Roos


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Over rouw

Next
Next

Wie zitten er aan de vergadertafel in jouw hoofd?