Het is weer zover, het nieuwe jaar is van start gegaan en dus is het tijd voor mijn jaarlijkse traditie: het delen van het woord voor 2023. Maar voor ik dat ga doen, is het goed om even terug te kijken naar het jaar dat achter ons ligt. Als ik nu mijn blog teruglees met al mijn 2022 plannen, dan lees ik dat ik echt zin had in het jaar. Er stond ook een hoop moois op stapel. Dat het leven niet zo te plannen is en dat je helaas soms ook te dealen hebt met hele verdrietige dingen, daar kom ik zo op. Want helaas waren die er ook. Maar eerst de start van het jaar.  

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

2022: Goed

Voor 2022 had ik het woord GOED gekozen. Aan het begin van het jaar startte bij ons de grote verbouwing van de voor- en achtertuin en het allerbelangrijkste; mijn eigen praktijkruimte. Deze verbouwing zou drie maanden duren, maar zoals het gaat met verbouwen werden dat er uiteindelijk vijf. Ondanks de uitloop die natuurlijk niet superfijn was, heeft onze aannemer zijn werk prachtig gedaan en zit ik er echt heel GOED bij.

Ik werk nu bijna vier jaar als zelfstandige coach en heb de eerste jaren prima gewerkt vanuit mijn huis. Maar nu ik eenmaal in mijn eigen ruimte zit, kan ik me bijna niet meer voorstellen hoe het was om dit niet te hebben. Het is zo fijn om een eigen plek te hebben die je aan het einde van de dag ook weer achter je kan laten om naar huis te gaan. Mijn werk-privé balans is hier enorm door verbeterd en mijn werkplezier nog meer vergroot.

Een mooie ruimte inspireert

Veel mensen zijn gevoelig voor de omgeving waar ze zitten, ik ook. En van een mooie omgeving laad je dan op. Deze inspireert en geeft rust. De mensen die hier komen voor coaching ervaren dit ook duidelijk. Vaak zijn het net als ik mensen met een liefde voor interieur en hebben we daar ook leuk contact over.

Mijn nieuwste aanwinst, de bloemen van LEGO, ter vervanging van elke week een verse bos, staat inmiddels bij een hoop andere mensen ook in huis. Zo leuk vind ik dat.

Voor de nieuwsgierigen onder ons, deel ik hier wat foto’s om te laten zien hoe GOED het is gelukt.

Hoe is goed bevallen?

Streven naar ‘goed’ in plaats van naar ‘perfect’ is mij GOED bevallen. Ik ben er inmiddels heel goed in om met mildheid naar mezelf te kijken en vaak lach ik om mijn eigen onhandigheden in plaats van dat ik mezelf af val. Heel ontspannend is dat.

Ik heb in het afgelopen jaar meerdere cursussen van de Voice Dialogue Acadamie gevolgd (www.voicedialogue-academie.nl) en heb daar een hoop geleerd. Ook dit draagt bij aan het milder worden richting mezelf.

Voice Dialogue

Het idee achter Voice Dialogue is dat onze persoonlijkheid bestaat uit allemaal losse sub-persoonlijkheden, je diverse ‘ikken’. Deze ikken hebben eigen drijfveren, eigen angsten en een eigen stem. En vaak komt het voor dat deze verschillende ikken tegenstrijdige belangen hebben.

Je kunt je je hoofd voorstellen als een bus waarin al deze ikken een plekje hebben. Sommige ikken zitten voorin de bus en zijn snel bij het stuur. Andere ikken zitten veel verder achter in de bus of misschien zelfs in de kofferbak en komen nauwelijks of nooit aan het woord.

Als je gedrag vertoont dat je niet helpend vindt, dan kan het zijn dat een bepaalde ik het stuur van de bus pakt, of een combinatie van ikken. Het helpt om inzicht te hebben in wie er in jouw bus achter het stuur zit en wie er nog meer in je bus zitten, die je mogelijk veel beter kunnen helpen de bus te besturen.

Waar je uiteindelijk naar toe kunt werken, is dat je herkent welke ik het stuur van de bus pakt en dat je kunt kiezen of dit de juiste ik voor de situatie is. Door de dialoog tussen de ikken in je hoofd te voeren kun je echt komen tot ander gedrag en uiteindelijk een ander resultaat.

Waar ik me nu volop in het verdiepen ben, is de ‘interne criticus’-ik. Die hebben we allemaal en zijn we waarschijnlijk liever kwijt dan rijk. Wat heeft je interne criticus je te vertellen en hoe kun je het omturnen naar iets wat je helpt in plaats van remt? Dat is nu vaak een thema in mijn coachgesprekken.

Verdrietige zaken

Dan de verdrietige kant van 2022, want so far klinkt het allemaal heel fijn en leuk. Dat was het niet geheel. Helaas hebben we in de zomer van 2022 slecht nieuws gekregen. Mijn lieve moedertje blijkt kanker te hebben en na een periode vol onderzoeken en verkeerde diagnoses die een aantal maanden in beslag heeft genomen, blijkt het in een stadium te zijn dat zij er niet meer van gaat herstellen, haar tijd is eindig. Nou is ieders tijd eindig en rationeel gezien weet je natuurlijk dat dit moment er een keer aan zit te komen, maar als het dan zover is, dan doet het zoveel meer pijn dan je je kan voorstellen. In ieder geval meer dan ik me kon voorstellen.

De eerste klap was de grootste, beseffen dat er misschien nog maar één keer Kerst aan zit te komen is onvoorstelbaar hard. “Hoe dan? Ik ben hier nog helemaal niet klaar voor.”, was het enige wat ik kon denken.

Ik heb echt even de ruimte genomen om dit verdriet in te laten dalen en heb me even teruggetrokken uit de meeste contacten die ik heb. Dat was nodig om het te laten landen. Daarna was er ruimte om het erover te hebben. Inmiddels zitten we vol in de chemo cyclus en leef je van chemo naar chemo. De eerste week gaat het slecht, de tweede week gaat het beter en daarna gaat het relatief goed. En vervolgens start het weer opnieuw. Hoe lang dit nog zo doorgaat, dat is nu even moeilijk te bepalen.

Het woord voor 2023

En precies dit gegeven maakte het dit jaar zo moeilijk om een nieuw woord te kiezen, want wat voor jaar gaat het worden? Misschien wel het jaar waarin mijn lieve moeder overlijdt, of misschien hebben we wel geluk en blijft zij nog wat langer bij ons.

Elke keer als ik de afgelopen weken nadacht over welk woord het moest worden, popte deze gedachte bij me op. Ik wil altijd iets positiefs kiezen, iets waar ik me aan op kan trekken, iets wat lonkt… Maar ja, ik wil ook wel reëel zijn en mezelf niet voor de gek houden.

En toen landde het woord opeens in mijn schoot, precies bij deze gedachtegang.

Het woord voor 2023 wordt POSITIEF. En ik denk dat een hoop anderen hier ook mee geholpen kunnen zijn. Want waar mijn grootste leed op dit moment de situatie met mijn moeder is, is er natuurlijk tegelijkertijd nog een hoop ander leed gaande in de wereld. Het is moeilijk om een beetje POSITIEF te blijven, het leven voelt soms best zwaar.

En hoewel er voldoende reden is om af en toe bij de pakken neer te gaan zitten, is dat niet wat je uiteindelijk verder brengt. Je moet er toch elke keer weer zelf het beste van maken.

 

Ik ga dus POSITIEF zijn in 2023. Daar ga ik in ieder geval mijn uiterste best voor doen. Ik ga er een zo fijn mogelijk jaar van maken waarin ik vooral ga genieten van mensen. Ik ga extra veel genieten van mijn moeder, dat staat voorop! (En voor de mensen die net als ik tot voor kort hun ouders stiekem toch een beetje voor lief namen, met het idee ‘die zijn er nog heel lang’; dat weet je helaas niet. Ga ook van ze genieten!)

Uiteraard ga ik ook genieten van en met mijn gezin. Abel zit inmiddels in groep acht, dus dit jaar sluiten we de basisschoolperiode definitief af. Twee pubers op de middelbare, als dat geen genieten wordt.😉

En uiteraard ga ik genieten van alle lieve vrienden die ik heb, waar ik ook juist in de afgelopen maanden zoveel verbinding mee heb gevoeld.

Werk & 2023

Qua werk ga ik door op de ingeslagen weg, want man, wat past mijn werk goed bij wie ik ben en wat ik belangrijk vind. In 2022 zijn er weer zoveel leuke mensen voorbij gekomen, is er weer zoveel gelachen om eigen gestuntel, zijn er zoveel stappen naar meer tevredenheid en zelfcompassie gezet en zijn zoveel mensen weer net een beetje dichter bij zichzelf gekomen. Dit wil ik echt nog jaren blijven doen.

Wat ik er wel aan toe wil voegen is dat ik dit jaar iets in het kader van vrijwilligerswerk wil gaan doen. Ik zou heel graag een aantal mensen met een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt op weg willen helpen. Ik denk dan aan de nieuwkomers in ons land. Zoveel mensen hebben zoveel moeten doorstaan en nog steeds om hier een veiliger (tijdelijk) thuis te vinden. Dit zijn gewoon mensen zoals jij en ik. En als iemand een beetje POSITIVITEIT kan gebruiken, dan zijn zij het wel. Hoe mooi zou het zijn als je een aantal daarvan een extra steuntje in de rug kunt geven.

En zo merk ik dat ik in 2022 nog meer heb geleerd wat echt belangrijk is in het leven. En wat ik mooi vind om te ervaren is dat verdriet en geluk gewoon naast elkaar kunnen bestaan. Op één dag of zelfs binnen een uur kun je het beide oprecht voelen. En waar ik na het krijgen van het nieuws even bang was om te blijven hangen in het verdriet, kan ik nu zeggen dat het erbij gekomen is, maar het andere niet persé in de weg hoeft te staan. Ik ben ontzettend blij met de tijd met mijn moeder die ik zo bewust heb gekregen, ik neem haar zeker niet meer voor lief.

Wat 2023 gaat brengen, ik weet het nog niet. Ik ga er in ieder geval een zo POSITIEF mogelijk jaar van maken, doen jullie met me mee?

Maak er wat moois van!

Liefs Roos


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Wie zitten er aan de vergadertafel in jouw hoofd?

Next
Next

Mijn HOEKJE op de horizon