In mijn coachtrajecten spreek ik vaak over de stip op de horizon. Waar hoop je dat je leven naar toe leidt binnen nu en bijvoorbeeld vijf jaar? Maar steeds vaker merk ik dat we het helemaal niet hebben over een stip op de horizon. We hebben het meer over een hoek op de horizon. Een veel groter gebied waarbinnen jij je prettig zal voelen. Een gebied wat past bij je waarden & talenten, waar je de dingen doet waar je blij van wordt, maar waar ook nog voldoende ruimte zit voor het onverwachte. Je weet namelijk nooit wat het leven allemaal voor je in petto heeft en wilt je niet te veel vastleggen op één stip.

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Of het nou loopbaancoaching is waarin ik iemand spreek, persoonlijk leiderschap of zelfs coaching ter begeleiding uit verzuim; in alle gevallen kijken we vooruit. 

Als jij het voor het zeggen hebt, hoe hoop je dan dat je leven eruit gaat zien?

Ik wil hier helemaal geen SMART formulering horen, nee ik wil veel liever dat iemand mij al verhalend kan vertellen hoe zijn of haar leven er dan uitziet. Hoe wil je dat je relatie met je partner is? Hoe wil je met je kinderen zijn? Welke plek neemt werk in je leven in? Zijn er bepaalde dingen die je heel graag bereikt zou willen hebben? Hoe ziet een ideale week er dan uit, wat doe je in je vrije tijd? Hoe voel je je? Wie ben je dan? 

Mijn hoekje op de horizon

Als voorbeeld schets ik vaak mijn eigen hoekje op de horizon. Ik ben dol op werken, maar nog doller ben ik op mijn gezin. Ik heb twee kinderen die rap richting pubertijd gaan en ik wil niets liever dat we ook dan goed met elkaar in contact zijn. Ik wil hun vrienden kennen en ik wil dat hun vrienden zich thuis bij ons voelen. Als ik dat straks wil, betekent dat dat ik nu iets te doen heb. Dan is het belangrijk dat ik nu ook al voldoende beschikbaar ben en dat mijn huis een open huis is voor het kindergespuis. In het hier en nu kan ik mij best wel eens storen aan de berg tassen bij de voordeur, het vieze tosti-ijzer op het aanrecht en de constante stroom kinderen die hier over de vloer komen. Maar heel snel daarna realiseer ik me altijd weer dat dit precies is wat ik wil, dat dit nu precies is wat er nodig is om het straks ook te hebben. 

Hetzelfde geldt voor mijn werk. Ik weet dat ik van groei en vernieuwing hou, maar op het moment suprême dat ik in beweging moet komen, heb ik ook altijd weer de comfortzone die aan mij trekt. Het is toch goed zoals het is, hoor ik dan een vriendelijk stemmetje zeggen. Daar moet ik als ik wil groeien niet te veel naar luisteren. 

Een andere kant in werk is dat ik er bewust voor kies om niet propvol met werk te zitten. Als ik die verbinding wil voelen met Bernd en de kinderen, dan wil ik ook mentaal beschikbaar zijn. Dan wil ik ruimte ervaren. Tegelijkertijd wil ik ook mooie trajecten hebben, soms een grotere opdracht doen en lekker hard werken. Best wel dubbele signalen, hoor ik je denken en dat zijn het ook. Én dit kan allemaal naast elkaar bestaan. 

Makkelijk en goed kunnen kiezen waar jij je aandacht aan besteedt!

Om goed te kunnen kiezen en daar in het proces ook niet te veel tijd aan de verliezen, is het belangrijk te weten waar je uiteindelijk naar toe wilt. Naar jouw hoekje op de horizon dus. Dit tezamen met het kennen van je waarden & talenten maakt het zoveel makkelijker om te kiezen in het moment.

Door een keer echt goed en gedegen de voorwaarden te bepalen, kun je jaren met vertrouwen vooruit. Vorige week sprak ik hierover met een dame bij mij in coaching en zij gaf aan het ook echt heel spannend te vinden om “het strakke plan” los te laten en meer vanuit ontspanning en intuïtie te gaan bepalen wat goed voor haar is.

Ik herken de spanning vooraf, maar kan inmiddels uit ervaring zeggen dat niets makkelijker en fijner is dat weten waar je voor staat, waar je voor gaat en zo vol vertrouwen je weg te bewandelen

Liefs Roos



Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Mijn woord voor 2023

Next
Next

Mijn woord voor 2022