Het is weer zover, het is de eerste maandag van het jaar en dus tijd om het woord voor 2022 te delen, mijn jaarlijkse traditie. Maar voor ik dat ga doen, laten we eerst eens terugkijken op het jaar dat achter ons ligt, want dat is een bijzonder jaar geweest. 

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

2021: Aandacht

Voor 2021 stond het woord aandacht centraal. Ik wilde minder willen 😀 en meer met aandacht doen en dat is zeker gelukt. Ik ken mijn eigen valkuilen en patronen inmiddels heel goed. Ik ben nog steeds een rasoptimist als het gaat om mijn tijdsplanning. Ook in het afgelopen jaar heb ik soms meer gewild dan praktisch haalbaar was. Maar het is ook gelukt om tijdig bij te schakelen en om soms nee te zeggen omdat dat gewoon echt even beter was. 

Hoogtepunten op werkgebied

Het absolute hoogtepunt op werkgebied in 2021 zijn de trainingen geweest die ik bij de NTR heb mogen verzorgen. Allereerst de training Persoonlijk Leiderschap voor twee groepen jonge medewerkers die ik samen met zzp collega Sarah heb mogen maken en geven. Zes maanden lang, ieder een eigen groep van 8 enthousiaste talenten die wij mochten helpen te ontdekken waar ze voor staan, waar ze in uitblinken en waar ze naartoe willen ontwikkelen. Het programma had een grote overlap met mijn coachtraject Persoonlijk Leiderschap en het was zo leuk om te zien hoe het in groepsvorm ook zoveel resultaat bracht. Met als kers op de taart de verbinding die er onderling ontstond en die juist in deze coronatijden zo hard nodig was.  

Het andere grote project bij de NTR waren de workshops voor leidinggevenden en medewerkers die ik samen met mijn andere zzp collega Iris heb gegeven.  Hoe voer je een goed ontwikkelgesprek was het thema en leidinggevenden en medewerkers kregen in afzonderlijke groepen dezelfde materie aangereikt. Situationeel leiderschap, de leercurve met bijbehorende modderpoel die voor veel herkenning zorgde en van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek waren een aantal thema’s die met open armen ontvangen werden. Het was echt een feest om met Iris samen te werken zelfs nu alles online gegeven moest worden. Ik heb onwijs veel van haar geleerd, bijvoorbeeld hoe je een online training (bijna) net zo leuk maakt als een livedag.  

 Naast deze twee grote opdrachten was het jaar gevuld met heel veel mooie 1-op-1 coachtrajecten. Ik werk inmiddels vast voor een aantal fijne werkgevers en mijn agenda vult zich met groot gemak. Een boel mensen hebben hun doelen gehaald, gaan gelukkiger door het leven en hebben nu de handvatten om zelf hun eigen koers te varen. Meelopen met iemand tijdens het traject, iemand echt goed leren kennen, patronen ontdekken en veranderen en uiteindelijk stap voor stap resultaten bereiken, blijft elke keer weer zo tof om te doen. En dat is gewoon mijn werk! Hoe tof!

Avondklok

Ik vind het grappig om te merken hoe snel je alweer vergeet wanneer welke corona maatregelen golden, wanneer de kids bijvoorbeeld thuisonderwijs hadden en hoe veeleisend het soms kon zijn. Ik herinner me de avondklok goed. Dat ik zat te werken in de praktijk van een vriendin om even ongestoord te kunnen knallen en dat ik dan opeens op de klok zag dat het 20:50 uur was en dat ik als een malle in de auto sprong om voor de avondklok thuis te zijn. En dat ik dan ook echt dacht aangehouden te worden als ik te laat was. Nu alweer onvoorstelbaar toch? 

En nu aan het einde van 2021 zitten we gewoon weer in een lockdown en starten we 2022 zeer waarschijnlijk weer met thuisonderwijs. Inmiddels is het allemaal niet meer zo intens om te begeleiden, maar het is niet hoe het hoort te zijn. Mijn lieve Bernd werkt bijna alle dagen thuis wat heel gezellig is en relaxt qua hond uitlaten, hij doet dit namelijk graag even tussen de middag. Maar met een praktijk aan huis en 2 kinderen thuis is het soms ook een puzzel. 

Het woord voor 2022

En daarmee komen we op het woord van 2022. Ook dit jaar heb ik er weer een tijdje op zitten broeden. Uiteindelijk ben ik op het woord GOED gekomen. Zoals de verbouwing GOED is voor wat ik nu en de aankomende jaren nodig heb. Door voor GOED te kiezen, kies ik bewust niet voor perfect. Ik heb namelijk gemerkt dat ik enorm veel tijd verlies als ik perfectie probeer na te streven, terwijl GOED in alle gevallen meer dan goed genoeg is. 

Charlotte van t Wout heeft er een hele leuke podcast over gemaakt waarin ze uitlegt dat ze zoveel tijd verliest in iets van 80% brengen naar 100%. En dat ze tot de conclusie is gekomen dat die 80% of 100% helemaal geen objectief getal is, het is maar net aan wie je het vraagt. Zij geeft als voorbeeld dat haar prachtige vergaderruimtes binnen haar oude bedrijf Spot vergeleken met een vergaderlocatie in Manhattan wellicht maar 40 % scoorden en vergeleken met een achterafpand op een industrieterrein wel 200%. Dus wat levert het je op om te streven naar 100%? Beter is om te stoppen als het goed is en dan weer door te gaan met het volgende. 

Ik vind rust en uitdaging in het woord GOED, precies wat ik nodig heb. Ik word blij van het woord GOED en ik verwacht dat het mij gaat helpen om ook dit jaar weer in goede balans door te brengen. 

Qua werk ga ik GOEDE resultaten halen met de mensen die bij mij komen. Ik ga een GOED jaar draaien. Ik heb een tweetal opleidingen die ik wil volgen om mijn kennis GOED te laten groeien. Privé ga ik GOED voor mezelf zorgen.  En daarnaast GOED voor mijn gezin. Ik ga aangeven wat ik nodig heb en blijf grenzen aangeven. Ik ga de verbouwing die drie maanden gaat duren GOED aanpakken, zodat we in GOEDE energie blijven. Ik ga de dingen GOED plannen, niet super optimistisch, maar GOED waardoor er ruimte is voor alles wat voor mij belangrijk is. 

 

En zo denk ik dat 2022 een heel GOED jaar gaat worden en ben ik nu al heel nieuwsgierig hoe ik aan het einde erop terug ga kijken. En voor jullie die dit lezen, ik wens jullie ook een hartstikke GOED jaar. Een jaar waarin je aandacht kan geven aan wat voor jou belangrijk is, zodat je aan het einde van het jaar met tevredenheid terugkijkt en weer wat dichterbij bent gekomen bij wat jij het allerbelangrijkste vindt. Maak er wat moois van!

Liefs Roos



Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Mijn HOEKJE op de horizon

Next
Next

Accepteren, hoe doe je dat?