Inmiddels zijn we alweer een week verder. In mijn vorige blog besprak ik hoe je het beste omgaat met frustratie. 

En gezien de vele mailtjes en appjes die ik naar aanleiding van dit verhaal kreeg, hebben we een hot topic te pakken. En dat verwachtte ik al.

Zoals ik vorige week aangaf, gaan we deze week verder in op het thema door te bespreken hoe je dat nou doet, dat accepteren. 

Want dat zou een boel schelen, toch?

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Accepteren, hoe doe je dat.png

Voor we beginnen, even terug naar de materie van de vorige week. 

Vorige week heb ik je kennis laten maken met de cirkel van 8. De cirkel van acht laat zien hoe we omgaan met frustraties. De meeste mensen schieten bij het ervaren van frustratie gelijk in de onderkant van de acht. Ze vinden van alles, oordelen over zichzelf of over anderen en blijven daarin hangen. Dit kost onwijs veel energie. 

Wat je wil, is de stap maken naar de bovenkant van de 8, that’s where the magic happens, om het maar even populair te zeggen.  

Acceptatie

‘Je moet het gewoon accepteren’, hoe vaak zeggen we het wel niet. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan toch? Accepteren gaat in het begin nooit automatisch. Je moet hier moeite voor doen. Het is een bewuste handeling, die als je het eenmaal onder de knie hebt, vaak een stuk moeitelozer gaat. 

 

Vandaag wil ik weer een model bij je introduceren, ditmaal de keuzerotonde. Onthou deze, want deze gaat je in veel situaties helpen. 

Keuzerotonde.png

De keuzerotonde

Hoe werkt de rotonde? Stap 1 is herkennen dat je je frustreert. Frustratie toont zich op veel verschillende manieren. Je kan het merken aan je gedrag; je hebt bijvoorbeeld een kort lontje en schiet snel uit je slof. Of je merkt het aan je gedachten; je denkt negatief, moppert intern en hebt oordeel op oordeel. Of je kunt het voelen in je lichaam, de meesten van ons hebben wel een plek waar de frustratie voelbaar is. Bij mij is dit op mijn borst. Ik voel dan een soort druk die ik inmiddels snel herken. Voor mij het moment om een rondje over de keuzerotonde te rijden. 

Vier opties om ermee om te gaan

Als je dit bij jezelf herkent, heb je altijd vier keuzes. 

Keuze 1, je blijven frustreren. Dit is wat de meesten van ons automatisch kiezen. Gewoon er niets aan doen en “lekker” in de frustratie blijven hangen. Dit is de onderkant van de cirkel van 8.  

Om het goed toepasbaar te maken, een voorbeeld. Stel je voor, je frustreert je over het gedrag van je partner. Nu jullie zo op elkaars lip zitten, wordt uitvergroot wat de verschillen tussen jullie zijn. En dat kan frustreren. Je toont deze frustratie door te mopperen of boos te worden, maar geloof me, de kans is klein dat de ander in beweging komt door jouw gemopper. Die heeft daar namelijk helemaal geen zin in, als jij zo tegen hem doet en gaat misschien zelfs wel extra met zijn hakken in het zand door jouw gemopper.

Keuze 1 kunnen we wegstrepen, echt waar. 

Wat dan wel? 

Nu we bewust kiezen om ons niet langer te frustreren, gaan er wat nieuwe deuren voor ons open. We hebben namelijk drie opties om effectief te reageren en jij mag in elke situatie kiezen welke het beste voor je werkt. 

 

Keuze 2, Actie. Kijk naar wat er wel kan. Waar zit jouw invloed zit, wat kun je doen? Daar zit de energie. Welke kleine stap kun je vandaag zetten om de situatie een klein beetje te verbeteren. En dan, welk stapje kun je daarna zetten? Stap voor stap verandert er iets en kom je dichter bij wat je wel zou willen.

 

Keuze 3, Accepteren. En met accepteren, bedoel ik ook echt accepteren. In het voorbeeld van de partner, heel belangrijk. We zijn allemaal anders, we hebben allemaal eigen waarden en vinden allemaal andere dingen belangrijk. Kijk naar elkaar vanuit nieuwsgierigheid, in plaats van met een oordeel. Probeer te ander niet te veranderen, dat lukt toch niet. Accepteer wat minder is, en kijk vooral wat er goed gaat, wat er leuk aan je partner is en waarom je zoveel van hem houdt. Laat dat huiselijke geneuzel voor wat het is, en ga een leven vol liefde met elkaar leiden, echt! Als je de aandacht verlegt naar wat er goed is, dan ontstaat de energie en groeit de liefde!

 

En keuze 4 dan. Afscheid. Die klinkt hard voor velen, maar het is altijd een optie. Is de frustratie te groot? Heb je er echt te veel last van? Heb je actie ondernomen en lukt het niet om het te accepteren, dan kun je altijd nog afscheid nemen. Dit is in de situatie met de partner en de dagelijkse irritaties zeer waarschijnlijk een stap te ver. Maar in een werksituatie waar je echt op leegloopt en er niet genoeg aan kunt veranderen, vaak een hele goede optie. 


Er kan vaak een heleboel

Zo teruglezend, kan er eigenlijk altijd een heleboel. Je hebt opties genoeg. Je wilt ze alleen even zien, even onderzoeken en dan bepalen welke optie in jouw situatie het beste toepasbaar is. 

 

Het allerbelangrijkste wat ik hoop dat je meeneemt is dat je de afslag frustratie niet meer neemt. Wil ik hiermee zeggen dat frustratie slecht is, of er niet mag zijn. Nee helemaal niet. Frustratie is een prachtig mooi signaal van dingen die je graag anders zou willen, dus in die vorm goed. Blijf er alleen niet in hangen. Ga het zien als de oprit naar de rotonde, en niet meer als een afslag. 

 

Ik wens je de komende tijd veel frustratie toe, ga lekker oefenen en zie hoe het voor je werkt. 


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Mijn woord voor 2022

Next
Next

Hoe ga je nou om met frustraties?