Frustratie, we kennen het allemaal. Zeker nu. Wat kunnen we ons druk maken om dingen zonder dat het druk maken ons verder helpt.

Of het nou je werk is, waarbij dingen niet lopen zoals jij zou willen, of het is je partner die structureel zijn rommel niet opruimt... Of het zijn je kinderen, heel toepasselijk in deze tijd, die net als jij even bezig bent weer aan je bureau staan omdat het niet lukt met rekenen...

Grrrrrr, frustratie! Het kan hoog oplopen! Hoe ga je hier nou het beste mee om? 

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Hoe ga je om met frustratie?.png

Frustratie!

De afgelopen weken gaan veel van de gesprekken die ik voer over frustratie, zowel met mijn coachees als met mijn vriendinnen. Een mooie aanleiding om er wat AANDACHT aan te geven. 

Laten we beginnen bij het begin; wat gebeurt er nou eigenlijk als we gefrustreerd raken?

We raken gefrustreerd als dingen niet lopen zoals wij zouden willen dat ze lopen. Ik laat jullie dit graag zien aan de hand van de cirkel van 8.

De cirkel van 8

De cirkle van 8.png

Met de cirkel van 8 heb ik kennisgemaakt tijdens mijn opleiding tot werkgelukdeskundige en ik gebruik het model nog wekelijks. Het laat namelijk heel mooi zien hoe het proces van frustreren eruitziet. 

De onderkant van de 8, daar lekt de energie!

We starten links aan de onderkant van de 8. Als we gefrustreerd zijn, dan vervallen we al snel in het vergelijken met wat het zou moeten zijn. Stel je voor, je werkt in een organisatie waar je voor je gevoel onvoldoende waardering krijgt. Hier heb je last van! 

 Een korte opmerking tussendoor; het is logisch dat je hier last van hebt! Waardering is een van de basisbehoeftes die we als mens hebben. Je mag hiernaar verlangen. Als ik alle leidinggevende van Nederland zou kunnen leren om meer waardering uit te spreken, dan zouden een hoop medewerkers gelukkiger zijn. Maar door ernaar te verlangen, heb je er nog niet direct invloed op. 

 Volgende stap, die waardering blijft dus uit en je gaat er wat van vinden, je hebt er een oordeel over. Je voelt je niet gezien. Dit geeft je een gevoel van machteloosheid. Veel mensen komen dan in verzet. Ze gaan erover mopperen tegen collega’s, doen minder hun best en verliezen hun motivatie. Dit leidt uiteraard naar ineffectief gedrag.

 Zo ziet het er aan de onderkant van de 8 uit en geloof me, je kan een hele tijd in hetzelfde cirkeltje blijven draaien, steeds weer opnieuw. En dit kost ontzettend veel energie!


De bovenkant van de cirkel van 8, hier stroomt de energie!

Wat je wil is de beweging maken naar de bovenkant van de 8 en de eerste stap die je hebt te zetten is de stap van het accepteren of erkennen van de situatie. En ik weet accepteren is veel makkelijker gezegd dan gedaan. 

Maar vanuit die acceptatie kun je gaan kijken naar je mogelijkheden. Wat is of kan er wel. In plaats van wat is of kan er allemaal niet. Denken in mogelijkheden geven je een gevoel van invloed. Je neemt de regie! 

Misschien mis je de waardering, maar zit je wel op een plek waar je alle vrijheid krijgt waardoor je mega groeit en ontwikkeld. 

Wat is er wel? Welke talenten en kwaliteiten kun je inzetten om je te helpen in deze situatie? Als het je lukt om zo te kijken, dan leidt het telkens weer naar effectief gedrag. Dan stroomt de energie en kun jij de hele wereld aan! 

Een klein voorbeeld uit mijn eigen leven.

Een klein voorbeeld uit mijn eigen leven. Gisteren keek ik de persconferentie en hoorde net als de rest van Nederland dat het allemaal nog veel langer gaat duren. Ik dacht daarbij aan al die ondernemers voor wie dit nieuws hard zal aankomen. Ik voelde met ze mee en vond Corona echt heel stom. Heeft dat effect? Nee..! Helpt ik deze ondernemers door te gaan zitten klagen? Nee! 

Wat dan wel?

Ik heb iets anders gedaan. Ik heb mijn kapper en schoonheidsspecialiste gelijk een appje gestuurd en ze laten weten dat ik aan ze denk.  Bij de kapper heb ik dure shampoo besteld, die haar man heel lief komt langsrijden. 

Bij mijn schoonheidsspecialiste (een vrouw die altijd denkt wat kan er wel, in mijn ogen het voorbeeld van persoonlijk leiderschap) doe ik mee aan een loterij, niet om de prijzen, maar om haar te helpen toch een beetje inkomsten te krijgen.  

Daarna heb ik mijn favoriete winkeltje in Hilversum gemaild, de Mat.Store ‘Je hebt geen webshop, maar kan ik toch wat bestellen om je te helpen’, was mijn vraag. 

Ik kreeg een onwijs leuke reactie terug en zij gaat nu een stijldoos voor me samenstellen met kleding waarvan ze denkt dat ik er blij van word en komt die gewoon thuis langs brengen om te passen.  

En aan het einde van de avond voelde ik me echt heel goed! En niet omdat ik allemaal leuke spullen krijg... Nou ja, misschien een beetje ;) 

Maar vooral omdat ik iets gedaan heb met mijn rotgevoel. Ik heb iets gedaan voor al die mensen die het moeilijk hebben. En dat geeft mij dan weer een goed gevoel. 

Dus voel je frustratie, blijf dan niet hangen aan de onderkant van de cirkel van 8, maar kijk hoe je eruit kan komen.

En mocht het nou moeilijk zijn, want dat is het in het begin ook echt…

Geen zorg! Mijn volgende blog wijd ik aan hoe je dat nou doet dat accepteren en denken in mogelijkheden, dus stay tuned!


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Accepteren, hoe doe je dat?

Next
Next

Mijn woord voor 2021