Hoe kan het makkelijker, of leuker?

Hoe kan het makkelijker of leuker? Een vraag waar ik vaak bij stil sta. Voor mij inmiddels heel natuurlijk, maar de afgelopen week had ik een aantal gesprekken waarin mij weer duidelijk werd dat dit niet voor iedereen zo natuurlijk is.

Vroeger vond ik er wat van, dat ik het mijzelf graag makkelijk maak, of dat ik ga voor plezier. Dat is toch oppervlakkig en getuigd niet van daadkracht als je kiest voor de makkelijke weg, was mijn opgelegde overtuiging. Ik hoorde iedereen altijd over hard werken en dat de weg
zwaar moest zijn om pas echt van de resultaten te kunnen genieten.

Zo zal het wel horen, dacht ik dan.

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Roos-Hess-Hoe-kan-het-makkelijker-of-leuker-.png



Hoe kan dit makkelijker?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik jaren geleden deelnam aan een seminar van The School of Life waar David Allen kwam vertellen over zijn Getting Things Done methode waar hij zo groot mee is geworden. Dit was een van de eerste keren dat ik een ander geluid hoorde.

Hij vertelde dat hij bij alles wat hij doet zichzelf altijd de vraag stelt: hoe kan dit makkelijker? How can we make it more easy?

Ook hij vertelde dat hij even nodig had gehad om daarvoor te gaan staan. Hij zag mensen in het bedrijfsleven zaken zo complex mogelijk neer zetten om daarmee intelligent over te komen. Als hij dingen makkelijk zou maken, zou hij dan wel bestaansrecht hebben, was zijn zorg. Een onterechte zorg weten we inmiddels.

Durven te gaan staan

Tijdens dat seminar heb ik besloten dat ook ik afwijkend durf te zijn. En dat ik durf te gaan staan voor het idee dat het leven leuk mag zijn, dat je mag kiezen voor de makkelijkere weg als die er is. Sterker nog, waarom zou je dat niet doen? En nu in mijn coaching help ik daar anderen mee.

Het is opvallend om te zien hoeveel mensen denken dat het leven zwaar moet zijn. Of het misschien niet bewust denken, maar wel onbewust accepteren dat het zo is. Dat het altijd maar om presteren draait, doorgaan en vooruitgang boeken. Terwijl dat vaak niet de weg is die naar dat presteren leidt. Niet op de lange termijn.

Jouw stip op de horizon

Mijn hoogste doel is om anderen te helpen met plezier en mildheid naar zichzelf te laten kijken. Om jezelf een fijne weg te gunnen naar jouw stip op de horizon. Dan is de kans namelijk veel groter dat je er ook daadwerkelijk komt. En nog gelukkig ook.

Die weg bestaat uiteraard ook uit hobbels en drempels en tegenslag, maar het gaat erom hoe je die hobbels en drempels neemt. Hoe je dealt met de tegenslag. Praat je jezelf naar beneden en ben je boos op jezelf of teleurgesteld, of ben je je eigen coach en begeleid je jezelf met humor en plezier naar die stip op de horizon. Groei je vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst. Geloof me, dat maakt een groot verschil.

Coachtrajecten bij mij zijn dus vooral ook hartstikke leuk. We hebben het regelmatig over zware thema’s, maar hoeven dat niet zwaar te maken. Veranderen en bewegen is in mijn ogen namelijk veel makkelijker vanuit plezier en lichtheid. En gelukkig wordt dat door de mensen die bij mij komen ook zo ervaren.

Het juiste besluit

Aan het einde van mijn trajecten vraag ik een coachee altijd om mij te laten weten wat de coaching heeft betekend. Wat heeft iemand eruit gehaald? Vandaag kreeg ik deze recensie van iemand die recent haar coaching heeft afgerond.

Het traject ‘Persoonlijk Leiderschap’ ben ik met Roos gestart omdat ik vaak negatieve gedachtes had. Die negatieve toon was altijd op mij gericht waardoor ik ook erg streng was naar mezelf.

Tijdens het eerste gesprek met Roos voelde ik meteen een klik. Roos is super enthousiast, open en heeft een fijne energie. We konden samen lachen en niet alles hoeft zo serieus! Omdat ik haar mee heb genomen in een deel van mijn leven, vond ik dat ook belangrijk.

Samen hebben we gekeken hoe mijn gedachtes te werk gaan en hoe ik die kan omdraaien. Tijdens de sessies kreeg ik altijd huiswerk mee. En bij dat woord, word je nooit heel blij. Alleen de opdrachten van Roos waren altijd origineel en leuk, waardoor ik nog meer mijn best wilde doen.

Je leest het goed, mijn perfectionisme (alles moet goed/mooi zijn) is niet minder geworden. Door Roos weet ik dat het een belangrijke waarde is van wie ik ben. De grote prijs die ik bij Roos heb gehaald is dat ik meer vertrouwen heb, milder ben en realistischer kijk naar mezelf. Na een gesprek met Roos heb je zin om op een positieve manier aan de slag te gaan, met jezelf!

En als ik dat dan lees, dan weet ik helemaal zeker dat ik toen in de zaal bij David Allen het juiste besluit heb genomen.

Kun je ook wel wat meer plezier in je leven gebruiken? Klik hier en ik zal contact met je opnemen.


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Als een waarde in de knel komt

Next
Next

Positief blijven, hoe dan?