Positief blijven, hoe dan?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik gisteren na het kijken van de persconferentie wat buikpijn had. Waar gaat het heen de komende tijd? Ik kan leven met de maatregelen. Ik vind dat we samen de verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk achter de rug is, maar voel ook de spanning en de onrust. Juist nu moeten we extra hard werken om vertrouwen te houden en positief te blijven.

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Hoe-blijf-ik-positief-1.png

Hoe blijf ik positief?

Ons brein werkt ons helaas hierin tegen. We zijn gericht op het herkennen van gevaar. We zijn er dagelijks naar op zoek. Waar zitten de risico’s, wat is er niet goed, waar kan het mis gaan. Ons brein is geprogrammeerd op angst, niet op vertrouwen. Terwijl vertrouwen juist is wat er nodig is.

Voor elke negatieve gedachte die we hebben, moeten we 5 positieve gedachten hebben om de balans weer recht te trekken. 1 staat tot 5! We moeten dus van nature extra hard werken om positief te zijn zeker in deze tijd van negatief nieuws. Zelfs ik herken dit. En dan sta ik nog wel buitengewoon positief en vol vertrouwen in het leven.

Onbestemd gevoel

Vanochtend stond ik op met een onbestemd gevoel. Ik zei tegen mijn vriend dat ik me wat neerslachtig voelde. Hij herkende dit en voelde dit ook. Als wij dit voelen, dan zullen met ons heel veel mensen dit ook voelen en juist daar zit een groot risico. Je wilt voorkomen dat de spiraal te negatief wordt, je wilt wegblijven van neerslachtigheid. Want vanuit neerslachtigheid is het zoveel moeilijker om de weg terug naar het positieve te vinden.

Dus juist nu is het zo belangrijk om te zien wat er allemaal wel goed gaat. Om te zien wat er allemaal wel is. Ik weet het, het is lastig, maar het is de enige manier om positief te blijven. Alles wat je aandacht geeft groeit. Jij hebt de keuze of je je aandacht geeft aan positieve zaken of aan negatieve.

Weg uit de randstad

Ik laad deze tijd enorm op van verhalen over de voordelen die mensen uit corona halen. Zo coach ik momenteel een dame die het aandurft om het roer om te gooien en te gaan verhuizen naar Groningen vanuit Amsterdam. In Groningen woont haar familie, daar voelt ze zich thuis. Het werk vraagt niet langer van haar om in Amsterdam te blijven wonen, dus doet ze dat ook niet langer. Ze gaat gehoor geven aan wat ze diep van binnen heel graag wil.

Of een andere hele coole dame die het gewoon gelukt is om in de afgelopen maanden 15 kilo af te vallen! Ja je leest het goed, in plaats van corona kilo’s erbij, zijn er bij haar juist kilo’s af gevlogen. Ook voor haar was dit al lang een wens, maar nooit was er voldoende noodzaak om te starten. Totdat ze half maart in haar eentje thuis zat en bedacht: ik kom nu van de bank af en ga bewegen. En dat is ze blijven doen, met dit hele mooie resultaat.

Meer tijd voor belangrijke dingen

Als je goed luistert, of nog beter, als je ernaar vraagt, dan hebben alle veranderingen door corona ook mooie dingen gebracht. Gister sprak ik nog een hele dankbare HR-dame die door het vele thuiswerken nu 3 uur per dag meer tijd tot haar beschikking heeft. Tijd die ze vult met de dingen die echt belangrijk voor haar zijn, zoals hardlopen en een potje kaarten met haar zoons.

Het heeft geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten. Het helpt je niet. Ik weet het, het is zo makkelijk om bezig te zijn met wat er allemaal niet meer kan. Om te hangen in het negatieve… Het is veel harder werken om positief te blijven, maar als het lukt is het zoveel fijner. En na wat training gaat het je steeds makkelijker af, dat beloof ik je.

Wat als alles kan?

Kijk dus naar wat er wel kan. Vraag jezelf af of er iets is wat jij al heel lang wilt en kijk of jehet in gang kan zetten. Want wat als alles kan? Wat zou je dan doen? Jij mag de eerste stap zetten, de tweede volgt dan bijna automatisch. Stel doelen voor jezelf en houd je eraan. Ga iets nieuws leren, gun jezelf een goed boek en ontspan wat meer. Wat het ook is wat je wilt, ga het werkelijkheid maken.

Dus toen ik vanochtend opstond met dat iet wat neerslachtige gevoel, ben ik bij mijzelf te rade gegaan hoe ik hier mee om wil gaan de komende tijd. Bij mij helpt sporten altijd heel goed, dus ik heb besloten de komende tijd extra veel en waar mogelijk buiten te gaan sporten.

Ik heb mijn hardloopschoenen aangetrokken en ben ik door de regen (dat ook nog  ) een lekker stuk gaan rennen met de hond. Ik heb iedereen die ik tegenkwam bewust een hele fijne ochtend gewenst en heb daarna een extra lekker ontbijtje voor mezelf gemaakt. En heel eerlijk, toen was ik wel weer klaar voor een nieuwe dag.

En vanmiddag als de kinderen thuiskomen uit school, ga ik denk ik lekker een spelletje met ze doen. Of misschien maak ik ze wel extra blij met een onverwachte filmmiddag. Even chillen met elkaar en gewoon lekker samen zijn.

Er kan nog steeds veel wel!

Ook al mogen we op dit moment een heleboel dingen niet, er kan nog steeds een hele hoop wel. Blijf met elkaar in gesprek, deel wat de huidige tijd voor jou brengt. Wees lief voor elkaar en voor jezelf. Ooit zullen we deze tijd achter ons laten en hoe cool is het dan als je
een paar mooie doelen voor jezelf hebt bereikt.

Mij maak je extra blij als je me wilt helpen in deze positieve beweging door hieronder te delen wat er positief is voor jou in de huidige tijd. En daarmee help je gelijk een boel anderen. Doe je mee?

En mocht het je nou niet goed lukken om op het positieve pad te blijven en wil je hierin wat hulp? Laat het me weten, mijn positiviteit schijnt aanstekelijk te werken 


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Hoe kan het makkelijker, of leuker?

Next
Next

Hoe zorg ik voor medewerkers tijdens corona?