Laat mij je inspireren Deel 2

Wat werd Laat Mij Je Inspireren goed ontvangen!

Bedankt voor de inspiratie die ik van jullie heb gekregen en alle leuke reacties. Je wilt niet weten hoeveel mensen de Omdenken podcast zijn gaan luisteren en mij lieten weten hoeveel plezier ze hieraan beleven. Heel leuk.

Vandaag deel 2 van Laat mij je inspireren. Met de eerste editie is de lat gelegd, wat het deze keer wel wat lastiger maakte. Ik heb een aantal boeken gelezen die ik gewoon niet goed genoeg vond om aan te raden. Gelukkig heb ik inmiddels weer 3 mooie tips voor jullie kunnen samenstellen…

Ik hoop dat er weer iets bij zit waar je op dat moment net aan toe bent. Blijf ook zeker met mij delen wat jullie op dit moment aan het lezen, luisteren en of kijken zijn. Zo inspireren we elkaar!

Wil je ook mijn nieuwe blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Roos-Hess-Laat-mij-je-inspireren.jpg

Wat ik lees: Tijd en hoe die te besteden

Het boek “Tijd, en hoe die te besteden” van James Wallman. Wallman is een Britse auteur en trendvoorspeller. Lang voordat Marie Kondo ten tonele verscheen, bracht hij al de bestseller “Stuffication” uit. In het Nederlands uitgebracht onder de titel “Ontspullen”, waarin hij uitlegt waarom we gelukkiger worden van ervaringen dan van materiele spullen. Met zijn volgende boek “Tijd, en hoe die te besteden” heeft hij weer een mooi onderwerp te pakken.

Daarin verpakt hij volgens eigen zeggen de praktische wijsheid en bevindingen van filosofen, psychologen en economen in een aantal principes voor alledaags leven. Dit resulteert in een checklist met 7 punten, die je ten alle tijden toe kunt passen. Tijd is tegenwoordig ons kostbaarste bezit, we denken vaak dat we tijd tekortkomen, maar volgens Wallman is de schokkende waarheid dat we zeeën van tijd hebben.

Vrije tijd

Tegenwoordig hebben we meer vrije tijd dan ooit, gemiddeld 5 uur per dag, 36 tot 40 uur per week…. Hoe kan het dan toch dat we door het leven spoeden, met het gevoel van haast en tekort? Dit zet Wallman kort uiteen in de inleiding van zijn boek. Om daarna volledig in te zoomen hoe we het anders kunnen doen. Hij maakt de mooie vergelijking naar eten. Net zoals we geleerd hebben junkfood van superfoods te onderscheiden is het mogelijk bewust te kiezen voor goede ervaringen en lege te vermijden. De kern is dat je gaat inzien welke ervaringen vreugde en succes brengen en welke niet.

Een grote factor op ons gevoel aan het tekort aan tijd is het feit dat we zo vaak aan het multitasken zijn. Oók juist in onze vrije tijd. Terwijl we aan de zijlijn van het voetbalveld staan te kijken naar de kids, checken we tegelijkertijd de email op onze telefoon. Sociologen noemen die besmette tijd, alle aspecten van ons leven lopen continu door elkaar heen. Daardoor hebben we nooit meer pure vrije tijd hebben. Uiteraard heeft de smartphone hier een grote rol in. Van de 5 uur vrije tijd die we hebben besteden velen van ons 3 uur aan dit schermpje.

Ervaringen die iets toevoegen

Wallman nodigt ons uit om voor ervaringen te gaan, ervaringen die daadwerkelijk iets toevoegen. Hij heeft een checklist opgesteld met zeven items. Als een ervaring hieraan voldoet, dan zijn we het juiste aan het doen. De eerste letters van het punten vormen samen het woord stories. In het boek besteedt hij aan elk punt een hoofdstuk met mooie verhalen. onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Ik vind dat James een interessante ingang heeft gekozen voor het thema door het te vergelijken met eten. Mij heeft het in beweging gezet om een waardevollere besteding te vinden van mijn 5 vrije uren per dag.

Wil je meer weten over het boek? Via Blendle kwam ik bij dit artikel over het boek.

Daarnaast heb ik met veel plezier deze volgende podcasts geluisterd. Hierin wordt Wallman geïnterviewd over zijn visie op Tijd en hoe die te besteden.

Wat ik lees op internet: Ask a Manager

Recent werd ik tijdens een coachgesprek door een coachee getipt op deze blog: Ask a Manager, van Alison Green.

Alison Green wordt ook wel de “dear Abby” of voor ons Nederlanders de “lieve Mona” van de werkende wereld genoemd. Zij ontvangt stapels brieven met vragen van de lezers over hun werkissues. Er blijkt ook een boek te zijn verschenen, “ Ask a manager, How to Navigate Clueless Colleagues, Lunch-Stealing Bosses, and the Rest of Your Life at Work”.

Die titel omschrijft ook precies waar het in de blog om draait. Heb je een issue met een medewerker die de hele dag alleen maar op zijn telefoon zit te kijken, wil je beter nee leren zeggen tegen je manager, of moet je naar een personeelsfeestje waar je verplicht deel moet nemen aan de karaoke en wil je weten hoe je daar op een nette manier onderuit komt, dan is dit de plek om antwoorden te vinden.

Lieve Mona

De blog verschijnt al jaren en er is een overvolle database met brieven. Sommige vragen zijn om te lachen, bij anderen kun je je goed voorstellen hoeveel last de vraagsteller heeft van de situatie. Zo is er bijvoorbeeld de brief van een medewerker die net haar vader is verloren. Tijdens dit proces krijgt zij een nieuwe manager, die haar vanuit een ander land aanstuurt.

De manager vraagt elke keer “How are you?” aan het begin van een telefonische meeting. Zij is in rouw en vindt het moeilijk om daar het verwachte antwoord “Fine, how are you?” op te antwoorden. Liever vertelt ze eerlijk dat ze het moeilijk heeft. De nieuwe manager antwoordt dan met de verschrikkelijke opmerking dat hij er niet is voor haar persoonlijke problemen, hij wil het alleen maar over werk hebben. Veel vragen die er voorbijkomen, herinneren mij aan situaties vanuit mijn werkverleden binnen Arbo & verzuim.

Je zou echt verwachten dat mensen wel snappen hoe dingen werken, maar helaas is dit in de praktijk soms anders. Wat fijn dat er dan een blog is als deze, waarbij Alison de briefschrijver helpt met een antwoord dat altijd to the point is en helpend. Ze toont begrip waar nodig, maar durft ook iemand aan te spreken als de vraag absurd is en iemand niet kijkt naar zijn eigen aandeel. De grote lijn in de antwoorden is bijna altijd om met elkaar in gesprek te gaan en om tijdens dit gesprek de persoonlijke emotie er zoveel mogelijk uit te halen en met name op de feiten te reageren. Altijd een goed advies vind ik zelf.

Wat ik luister: de Persoonlijk Leiderschap podcast

Deze podcast van Ben Tiggelaar op BNR luister ik de afgelopen weken met veel plezier.  Elke week is er een nieuwe aflevering waarbij inmiddels een veelvoud aan gasten door hem geïnterviewd worden op hun eigen expertisegebied.

De gesprekken gaan niet alleen over persoonlijk leiderschap, ook over work life balance, effectief werkgedrag en de werking van ons brein. De podcast heeft een vast verloop. Na de introductie van zijn gast stelt hij de vraag: “Wat heb je nou zelf geleerd in je loopbaan, waarvan je zegt dat heeft mij echt veranderd. Dat zou iedereen moeten weten”. Alleen deze introductie biedt al een hoop inspiratie. Daarna volgt een inhoudelijk gesprek, altijd op hoog tempo (waardoor je je aandacht er goed bij kan houden) waarbij de gast vele inzichten deelt.

Mijn favoriete afleveringen

Hieronder staan enkele van mijn persoonlijke favoriete afleveringen:

  • Berthold Gunster: Omdenken op je werk, zo moet dat.

  • Arend Ardon: Nieuwe manieren om te veranderen.

  • Roos Vonk: Bang om te groeien? Probeer dan dit.

  • Rick Pastoor: Het geheim van slim werken.

  • Mark Tigchelaar: Meer focus, betere prestaties.

  • Denise de Ridder: Slim sleutelen aan gedrag.

  • Margriet Sitskoorn: Zo gebruik je je hersenen slim.

  • Charlotte van ’t Wout: Eigenwijs ondernemen.

Een andere vraag die hij altijd stelt, is “Wat is nou een mythe binnen jouw vakgebied?” Ook super interessant waar de experts dan mee komen.

De podcast eindigt altijd met een mediatip van de gast, “Wat moeten we echt lezen, kijken of luisteren om verder geïnspireerd te worden op dit thema.” Dat geeft weer een boel nieuwe inspiratie elke week… Gelukkig maar dat ik door het lezen van het boek hierboven meer vrije tijd te besteden heb 

Zit er iets voor je tussen?

Ik hoop dat er iets voor je bij zit en dat je er net zo veel plezier aan beleven als ik.

En: ik hoor graag jullie aanraders! Laat ze achter in de comments of op social media.


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Balanceren kun je leren

Next
Next

Persoonlijk Leiderschap