2

Laat mij je inspireren!

Al jaren lees, luister en kijk ik alles wat te maken heeft met zelfontwikkeling, persoonlijk leiderschap en alles daaromheen. Ik lees eindeloos veel boeken, luister met veel plezier podcasts en heb al eindeloze Ted Talks en inspirerende Youtube filmpjes achter de rug. Vaak deel ik mijn favorieten tijdens coaching, iets wat altijd zeer gewaardeerd wordt en zo kwam ik op het volgende idee: laat mij je inspireren!

Ik wil jullie regelmatig inspireren door te delen wat ik op dat moment aan het lezen, luisteren en kijken ben. Mogelijk zit er iets voor je bij wat je net op dat moment aan toe bent. En superleuk als jullie met mij delen wat jullie op dit moment aan het lezen, luisteren en of kijken zijn; zo inspireren we elkaar. Vandaag in de eerste keer:

Laat mij je inspireren!

Wat ik lees: Happy Life 365 van Kelly Weekers

Ik was aangenaam verrast door dit boek. Het lezen ervan gaf mij energie en ik kreeg zin om aan de slag te gaan met de methodiek.

Kelly legt op eenvoudige wijze uit welke invloed we hebben op onze gedachten en waarom dit zo belangrijk is. Onze gedachten bepalen ons geluksgevoel en zijn dus belangrijk om grip op te krijgen. Tijdens mijn coaching werk ik bijna altijd met het schema van de 5 G’s, een methodiek uit de cognitieve gedragspsychologie. Dit schema wordt uitgebreid behandeld in het boek.

De 5 G’s

De 5 G’s staan voor Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg. Van een gebeurtenis op zich krijgen we geen stress, het zijn de gedachten die we erbij formuleren die de gebeurtenis kleur geeft. Of zoals Kelly het formuleert “Situaties hebben geen waarde tot onze gedachten er een waarde aan geven.”

Vanuit een gedachte ontstaat een bepaald gevoel, dat maakt ons gedrag en uiteindelijk het gevolg. De gedachten die we in een milliseconde formuleren zijn vaak een gevolg van onze opvoeding en ontwikkeling. We hebben allemaal bepaalde overtuigingen en belemmerende gedachten en deze zorgen in stresssituaties vaak voor een minder gewenste lading.

In mijn coachgesprekken probeer ik samen met een coachee te achterhalen wat de gedachten zijn en daarna andere gedachten te bedenken in plaats van de gedachte die er in eerste instantie ontstaat. Als we dan het verdere G schema aflopen komen we uiteindelijk tot een heel ander resultaat. Dit vergt veel training en oefening om het uiteindelijk ook in het moment te kunnen, maar dan als het je eenmaal lukt, dan heb je wel goud in handen.

Waar ik mensen help aan andere gedachten, heeft Kelly nog een andere insteek. Zij raadt aan om te starten met ander gedrag. Als je je gedrag verandert naar gedrag wat je wenst te vertonen, dan komen daar vanzelf positieve gedachten en gevoelens bij. Leuk om daar in de praktijk mee te gaan afwisselen.

Lifescan

Daarnaast laat ze je in het boek een lifescan invullen op de volgens haar 4 belangrijkste gebieden. Welk cijfer geef je op dit moment aan je gezondheid & energie, je liefde & relaties, je werk en aan jezelf. En vanuit daar welk cijfer zou je jezelf gunnen en wat maakt dit verschil. Super eenvoudige vragen die direct helder maken op welke vlakken er actie is gewenst en wat je te doen staat.

Het boek eindigt met praktische tips hoe de regie te pakken. Want het overzicht creëren en bedenken wat er nodig is, is een mooie basis. Toch is het daadwerkelijk doen het allerbelangrijkste. Daar laat ze geen twijfel over bestaan. Er wordt uitgebreid aandacht besteedt aan verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en de juiste werkethiek. Dit doet ze niet op een (ver) oordelende toon, maar juist een motiverende toon met humor. Echt, tijdens het lezen van dit boek krijg je zin om aan te pakken! Een echte aanrader!

Wat ik luister: de Omdenken Podcast

Deze podcast luister ik al een tijdje en degene die ik in het verleden heb gecoacht zullen hem ook al eerder van mij getipt hebben gekregen. Ik vind dit echt de beste podcast van allemaal: de Omdenken podcast.

Bertold Gunster

In de podcast gaat de grondlegger van het Omdenken, Bertold Gunster, in gesprek met mensen over een probleem wat zij ervaren. Het doel van de podcast is niet om het probleem per se op te lossen. Vaak is er ook een andere manier om met het probleem om te gaan.

Met name in het tweede seizoen gebruikt Bertold hier de omdenkmatrix voor. Je kunt een probleem oplossen, waarnemen, omdenken en loslaten. Afhankelijk van de situatie kiest hij een strategie. De gesprekken in deze podcast zijn ware pareltjes om naar te luisteren… Het is ware magie met woorden.

Bertold luistert echt, vraagt door waar nodig, maar laat zich niet op een ander spoor brengen. Binnen korte tijd komt hij tot de kern. Hij is vaak confronterend, maar op zo’n liefdevolle en steunende manier dat de persoon in kwestie zich nooit aangevallen voelt. De pauzes die hij laat vallen, de humor die hij erin brengt, de voorbeelden die hij geeft uit zijn eigen leven…. Alles helpt de ander om op een andere manier op te gaan met het ervaren probleem.

Ik ben zo hooked aan deze podcast dat ik seizoen 1 al meerdere malen heb geluisterd. Door vaker te luisteren, hoor ik elke keer andere dingen, en elke keer ben ik van begin tot eind geboeid.  Met seizoen 2 ben ik nu bezig, heerlijk!

Wat ik kijk: te Ted Talk van Dan Pink

Recent kwam ik in aanraking met de Ted Talk van Dan Pink: the Puzzle of Motivation.

Bestsellers

Dan Pink heeft meerdere bestsellers op zijn naam rondom de thema’s motivatie en leiderschap.  Deze Ted Talk is gebaseerd op zijn boek Drive. Heel lang werd aangenomen dat je mensen motiveert met een materiële beloning, zoals een bonus. Dan Pink vertelt middels voorbeelden en theorie dat dit onzin is.

Hij betoogt dat het geheim van beter presteren en meer voldoening ligt op het vlak van autonomie, meesterschap en een hoger doel. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar menselijk gedrag en motivatie onthult hij de mismatch tussen wat de wetenschap weet en wat het bedrijfsleven doet.  Deze Ted Talk is met name een aanrader voor leidinggevenden.

Zit er iets voor je tussen?

Ik hoop dat er iets voor je bij zit en dat je er net zo veel plezier aan beleven als ik.

En: ik hoor graag jullie aanraders! Laat ze achter in de comments of social media.

Roos
 

Hi, ik ben Roos Hess, Coach en Werkgelukdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Laat mij je inspireren! (2) - rooshess.nl - oktober 16, 2019

[…] werd Laat Mij Je Inspireren goed […]

Reply
Imposter Syndrome - rooshess.nl - januari 15, 2020

[…] kan bijvoorbeeld door de gedachtes om te turnen middels het 5G schema waar ik het in een eerdere blog over heb gehad. Mocht het gevoel hardnekkigervan aard zijn, dan kun je hier middels coaching goed […]

Reply

Leave a Reply: