Hoe Persoonlijk Leiderschap verzuim voorkomt

Persoonlijk leiderschap, daar waren we de vorige keer mee geëindigd, weet je nog? De clliffhanger uit mijn vorige blog…

Hoe help ik werkgevers verzuim te voorkomen door hun medewerkers te leren verantwoordelijkheid te nemen, oftewel persoonlijkheid leiderschap verder te ontwikkelen.

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Roos-Hess-Hoe-kan-het-makkelijker-of-leuker-.png

Door Persoonlijk Leiderschap verzuim voorkomen

Hoe ik dat doe, door persoonlijk leiderschap verzuim voorkomen, laat ik je graag zien aan de hand van wat voorbeelden.

Een jaar geleden mocht ik een consultant coachen die grote verandertrajecten begeleidt in de financiële sector. Laten we hem Hans noemen. Hans was net uitgevallen voor zijn werk, iets waarvan hij dacht dat het hem nooit zou overkomen.

Na drie weken volledig thuis te zijn geweest, ging hij weer beginnen met werken en hij wilde graag begeleiding om te ontdekken waar en waarom het zo was misgegaan.
Hij was niet het type om om te vallen en toch was dat gebeurd. Waar was het mis gegaan?

Persoonlijke Waarden

Mijn persoonlijk leiderschapsprogramma bestaat uit vijf stappen. In dit voorbeeld wil ik het met jullie hebben over de kracht van de derde stap. De andere stappen licht ik graag een volgende keer toe.

Bij de derde stap breng in samen met de coachee in kaart brengen wat zijn of haar persoonlijke waarden zijn. Ik heb het al eerder aangegeven en zal dit ook vaker blijven doen; het kennen van je waarden is echt superbelangrijk.

Als je je waarden kwijt kunt in je werk of in je relaties, dan geeft dit enorm veel energie, dan is het echt een plusser. Maar als je waarden niet tot uiting komen, of zelfs geschonden worden, dan loop je daarop leeg. Voor Hans is dit niet anders.

Harmonie

Een van Hans’ zijn belangrijkste waarden is Harmonie. Persoonlijk vind ik dit een supermooie waarde, die zouden meer mensen mogen hebben, dan was de wereld echt een fijnere plek! In het werk wat hij doet was de harmonie vaak ver te zoeken.

Hij kreeg regelmatig te maken met conflictueuze situaties. De afdelingen die hij in beweging moest zien te krijgen, zaten vaak helemaal niet op te wachten op veranderingen, of hadden tegengestelde belangen. Wat er gebeurde als hij werd geconfronteerd met zo’n team dat het helemaal niet zag zitten, was dat hij zich enorm op de details ging focussen.

Hij ging nog harder werken om ze te overtuigen, maakte bijvoorbeeld overuren over om zijn presentaties tot in de puntjes te perfectioneren en zorgde ervoor dat hij op elke vraag of punt van kritiek was voorbereid. Al dat overwerk resulteerde erin dat hij steeds minder tijd voelde om bij te komen, om te ontspannen.

Privé afspraken die energie gaven werden afgebeld en uiteindelijk maakte de kramp waarin hij schoot dat hij het niet meer trok. We hebben besproken of het zinvol was voor Hans om een ander carrièrepad te kiezen. Het dealen met dit soort omgevingen was een vast onderdeel van zijn werk en als hij er zo op leegliep dan zou dit een logische conclusie kunnen zijn.

In zijn geval waren er echter ook voldoende redenen om te willen blijven. Hij was goed in zijn werk en werd gewaardeerd, juist om wie hij was. En er waren doorgroeimogelijkheden waar hij echt voor wilde gaan.

Het was duidelijk, hij wilde blijven! Daarom hebben we een plan bedacht, een noodplan voor als hij het weer lastig zou krijgen.

Bewustwording

Hans weet inmiddels aan welke signalen hij herkent dat hij in een situatie zit die voor hem niet prettig is. Lichamelijk en mentaal. In plaats van extra hard te gaan werken als hij in zo’n situatie komt, gaat hij nu juist achterover leunen om te zien waar de situatie écht om vraagt. De ene keer is dit het benoemen van de wrijving, een andere keer het in gesprek gaan met de opdrachtgever en dan weer het een korte brainstorm met een collega.

Daarnaast is hij zich ervan bewust dat dit onderdeel van zijn werk hem bovengemiddeld veel energie kost. Daarom kiest hij ervoor om andere zaken even te laten als het zover is. Hij is mild tegen zichzelf en geeft zichzelf ruimte om bij te komen, in plaats van dat hij er van alles van vindt en zichzelf afbrandt omdat hij moeite met de situatie heeft.

En zo lukt het hem om een baan te hebben die hem op momenten veel energie kost, maar die hem ook laat groeien, laat scoren en laat genieten van hetgeen waar hij zo goed in is.

Waar het om gaat bij persoonlijk leiderschap is dat je durft te kiezen voor dat wat jij wilt. En dat je je ernaar gedraagt. Hans kiest heel weloverwogen en bewust voor deze baan en is bereid te doen wat ervoor nodig is om dit op een gezonde manier te kunnen volhouden.

Carrièrevrouw

Een ander voorbeeld betreft een vrouw die ik heb gecoacht. Zij was nog volledig aan het werk toen ze bij mij kwam, maar merkte dat het leven zwaar voelde. Ze voelde dat ze op alle vlakken tekort schoot en had daar veel last van.

Deze dame heeft een goede baan met veel verantwoordelijkheden en drie kinderen die veel van haar vragen. In gesprekken met haar vriendinnen werd haar werk al snel als de boosdoener bestempeld; ze werkte te hard en moest gewoon niet zo ambitieus zijn. Ze werkte te veel, dat kon toch best een dag minder?

Maar tijdens onze gesprekken kwam naar voren dat werk juist dé plek was waar zij zich helemaal top voelde. Ze werd blij van de uitdagingen die er lagen en voelde zich op het werk juist als een vis in het water.

Thuis ontstonden de onrust en ontevredenheid. Er werd te veel van haar gevraagd, zij voelde zich te verantwoordelijk en ze liet zich aanpraten wat anderen van haar verwachtten. Een moeder hoort niet zo voor haar carrière te gaan. Nou, deze moeder dus wel dus en dankzij ons traject durfde zij hier echt voor te gaan staan.

Goede gesprekken

Ze heeft goede gesprekken gevoerd met haar man en kinderen en uitgelegd dat, hoe belangrijk zij ook voor haar zijn, haar werk dat ook is. Ze hebben praktische dingen georganiseerd waardoor er een hoop verantwoordelijkheden en klusjes bij haar weg werden gehaald. En het allerbelangrijkste is dat zij zich daar niet meer schuldig over voelt.

Sterker nog, ze is apetrots dat ze dit voor elkaar weet te krijgen. Een mooie uitdagende baan met daarbij tijd voor haar gezin.

Ook zij durft te kiezen voor het leven dat zij het liefste wil en zich daarnaar te gedragen. Twee voorbeelden van mensen die beiden óp of óver het randje zijn gegaan. Het randje van goed werkvermogen, een gezonde balans en lekker in je vel zitten. Allebei hebben ze een weg gevonden die bij hen past om tot bloei te komen in hun leven. Helemaal volgens hun eigen voorwaarden.

Wil je meer weten, of een keer met mij in gesprek over persoonlijk leiderschap of het voorkomen van verzuim, laat het me weten…

Dit is namelijk mijn favoriete onderwerp!


Wil je meer weten, of een keer met mij in gesprek over persoonlijk leiderschap of het voorkomen van verzuim, laat het me weten…

Dit is namelijk mijn favoriete onderwerp!

Previous
Previous

Hoe zorg ik voor medewerkers tijdens corona?

Next
Next

Wat is mijn expertise?