Thuis in balans

Werken vanuit huis, hoe blijf je in balans?

Het is een vraag die mij bijna dagelijks wordt gesteld door mensen die nu al weken thuiswerken: hoe blijf je thuis in balans tijdens het werken vanuit huis?

De situaties zijn heel verschillend. Waar de een vast loopt op het combineren van werk en het onderwijzen van de kinderen, woont de ander alleen en is eenzaam.

Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Roos-Hess-Thuis-in-balans.png

Thuis in balans: veel verschillen

Sommigen hebben last om zichzelf elke dag weer aan te zwengelen, terwijl anderen heel veel moeite ervaren met het afronden van het werk. Zo’n werkplek midden in je kamer lokt voor sommigen overwerk uit.

Dat er zoveel verschillen zijn tussen hoe mensen het ervaren, is volgens mij ook precies wat het is. Iedereen heeft een eigen manier van omgaan met de nieuwe situatie. En niet iedere oplossing werkt voor iedereen.

In deze tijden verschijnen er een veel interessante onderzoeken en artikelen over wat dit verplichte thuiswerken met ons doet. Zo ook een artikel in de Harvard Business Review (HBR).

Harvard Business Review

Het artikel stelt dat veel werkgevers zich op dit moment zorgen maken over de productiviteit van hun medewerkers. Begrijpelijk, maar zo stelt het artikel, niet het allerbelangrijkst. Hetgeen waar ze zich werkelijk zorgen over zouden moeten maken, is het psychisch welzijn van hun medewerkers. Nu én in de toekomst.

Juist het ontbreken van grenzen maakt deze situatie risicovol. En niemand weet hoe lang het nog gaat duren. Een goede balans tussen je professionele en persoonlijke leven is cruciaal voor mentaal welzijn. HBR deelt een drietal tips die kunnen helpen bij het scheiden van werk en privé.

Tip 1 – Zorg voor vaste routines

De routines die je normaal gesproken volgt om naar je werk en terug naar huis te gaan, helpen in het aanbrengen van een duidelijk onderscheid tussen beiden. Het aankleden in je werkoutfit, het reizen naar kantoor. Dit zijn allemaal zaken die het voor je brein duidelijk maken wat er nu staat te gebeuren. Zoals HBR het stelt, helpt dit in de transitie van je ‘thuis-jij’ naar je ‘werk- jij’.

Uiteraard ben je in beide situaties nog steeds jij. Ik hoop van harte dat er niet te veel verschil zit tussen hoe je op je werk bent en hoe je thuis bent. Maar door zo’n routine als aankleden, dan wel reizen, breng je de focus naar wat er staat te gebeuren. Je gaat aan het werk!

Tandenpoetsen

Vandaag stond in de Telegraaf dat de persoonlijke hygiëne van mensen hard achteruit holt, nu ze vanuit huis werken. Mensen douchen minder vaak en zelfs 22 % van de ondervraagden heeft de afgelopen maand één of meerdere dagen zijn tanden niet gepoetst. Een kwart van alle ondervraagden brengt de dagen door in pyjama.

Uiteraard verwacht niemand dat je in driedelig blauw thuis aanschuift aan de laptop, maar zorg dat je jezelf klaar maakt voor werk. Wat daarnaast ook heel prettig kan werken is een wandeling buiten, voor en na het werk, om zo een duidelijke scheiding aan te brengen.

Tip 2 – Maak een duidelijk onderscheid tussen werktijd en vrije tijd

…en stem dit onderscheid af met je leidinggevende en collega’s.

Bij velen van ons zijn de kinderen thuis en de begeleiding met het huiswerk vraagt tijd en aandacht. Dit kan knellen met het willen werken van 9 tot 17 uur. Bespreek met je werkgever wat haalbaar is, dit helpt! Bekijk over de dag wat jouw momenten zijn dat je goed kan werken.

Ik heb zelf twee kinderen van 8 en 11 die beide veel begeleiding nodig hebben met het maken van hun huiswerk. Zij hebben moeite met concentreren en zelfstandig aan het werk zijn.

Ruimte om te helpen

Mijn vriend werkt in loondienst en zijn werk gaat in het normale tempo door, wel volledig vanuit huis. Ik ben ondernemer en bij mij is het echt wel wat rustiger dan anders. Dat geeft mij extra ruimte om ze te helpen. Wij hebben meerdere manieren en schema’s geprobeerd om ons werk en hun huiswerk zo soepel mogelijk te laten lopen.

Voor nu doen we het als volgt: Ik start nu elke ochtend om 9 uur met 1 kind en om 10 uur nemen we allebei 1 kind voor onze rekening. Rond 13 uur is het schoolwerk dan meestal wel klaar en kunnen we zelf nog wat aan ons werk doen. Ik plan mijn coachgesprekken dus bij voorkeur in de middag.

Even naar buiten

Met dit mooie weer ga ik in de middag graag nog even naar buiten met de kids. Vanmiddag heb ik geen gesprekken staan en gaan we bijvoorbeeld even naar een heel rustig strandje. Dat betekent wel dat ik gisteravond al dingen voor mijn werk heb gedaan, zodat ik vandaag wat meer ruimte voel.

Het blijft een puzzel, maar deze werkt op dit moment goed voor ons. Ik raad je aan zelf te onderzoeken, en met name uit te proberen, wat het beste werkt voor jou. Bespreek dit met je partner, kinderen, leidinggevende en collega’s. Dan is het voor iedereen duidelijk.

Tip 3 – Richt je op je allerbelangrijkste taken en blok hier tijd voor

Een bepaalde tijd kunnen werken aan een taak die je echt verder brengt heeft veel meer impact dat het bijhouden van bijvoorbeeld je mailbox. Kijk kritisch naar je werk en bedenk wat het allerbelangrijkste is op dit moment en plan dat werk in. Zo maak je stappen. Bundel het behandelen van mail ook in een blok.

De hele tijd tussendoor kleine dingen doen, kost veel meer energie. Het streept wel lekker af, maar dat is dan ook alles. Door taken te bundelen en met focus te doen, ben je veel effectiever.

Tot zover de tips uit de HBR, het artikel vind je via deze link.

Wat ik zelf belangrijk vind

Wat ik zelf ook belangrijk vind, is om iets te bedenken wat deze periode waardevol maakt. Waar wil ik voor mijzelf nu de focus op leggen? Laatst sprak ik een medewerker die echt met zijn zelfdiscipline aan de slag wilde. Geen mooiere tijd dan nu om hiermee te gaan oefenen, zou ik zeggen. Anderen willen graag meer orde aan brengen in het huis en zijn echt serieus aan het opruimen en ontspullen geslagen.

Ik zelf wil graag wat stappen zetten in de begeleiding van mijn lieve kinderen. Nu ik dag in dag uit met hen het schoolwerk maak, zie ik pas echt wat een beperking in concentratie (helaas ook met een diagnose) betekent. Ik heb vrij drukke kinderen met veel beweeglijkheid in hun lichamen. Dat vraagt creativiteit en samen zoeken naar oplossingen om het schoolwerk zo goed en leuk mogelijk gedaan te krijgen.

Zonder Corona?

Zonder Corona had ik nooit geweten hoe moeilijk het met name voor de oudste is om een dag op school door te komen. Ik had wel een idee maar zie nu pas echt het effect van de ADHD-ADD en ben daar eerlijk gezegd echt van geschrokken. Nu zoeken we samen naar wat haar kan helpen, zodat het wel lukt.

Wij oefenen inmiddels dagelijks de tafels op de schommel, maken aan het begin van de dag een haalbare tijdsplanning met daarin veel momenten voor pauze en vinden zo steeds meer dingen die werken. Nu, maar hopelijk ook straks als zij weer naar school gaat.

Zinvol bezig & tandenpoetsen

Waar in het begin van de Corona vakantie (zoals het hier thuis genoemd wordt) vooral veel frustratie heerste, lukken er nu dingen binnen de tijd. Dat laatste brengt blijdschap en vertrouwen met zich mee en geeft mij het gevoel zinvol bezig te zijn.

Zoals gezegd werken niet alle tips voor iedereen, maar er zit vast iets voor je tussen wat past. Ik raad sowieso iedereen aan om twee-dagelijks zijn tanden te poetsen 

Verder mag je kiezen welke tip(s) je eruit haalt.

Mocht je een keer met mij willen sparren om te kijken wat goed voor jou werkt, neem dan contact met me op.


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Een kijkje in de coachpraktijk

Next
Next

Ongewild thuiswerken