Laat mij je inspireren in tijden van Corona

Vandaag alweer deel 4 – laat mij je inspireren, in tijden van Corona. Iets eerder dan gepland, omdat ik me goed voor kan stellen dat je nu wel wat tips kunt gebruiken.

Hoe is het met jullie? Houden jullie het thuiswerken nog een beetje vol? Lukt het je om ook voldoende tijd voor jezelf te blijven maken? Het is een opgave, ik weet het. Maar zo belangrijk!

Vandaag in deze blog 2 tips ter inspiratie: een podcast, ter ontspanning & vermaak en een boek over de liefde.

Omdat juist in deze tijden waar je je partner zo veel ziet, het zo belangrijk is om het leuk met elkaar te hebben. De lessen uit dit boek kunnen daar zeker aan bijdragen…

Ik hoop dat er weer iets bij zit waar je op dit moment net aan toe bent. Blijf ook zeker met mij delen wat jullie op dit moment aan het lezen, luisteren en/of kijken zijn. Zo inspireren we elkaar…

Wil je ook mijn nieuwe blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Roos-Hess-Laat-mij-je-inspireren.jpg

Wat ik luister: Bob

Een tip van een vriendin van mij; de podcast Bob, gemaakt door Audiocollectief Schik, de VPRO en NPO Radio 1. Dit zijn ook de makers van de eerdere succesvolle podcast El Tarangu.

Normaalgesproken luister ik een podcast om er iets van te leren, of om tot nieuwe inzichten te komen. Deze podcast luister ik puur voor mijn plezier.

Elke ochtend probeer ik vroeg op te staan en maak ik een wandeling met onze hond Pip door de natuur. En tijdens dat wandelen luister ik deze podcast. Echt even moment voor mezelf voor alle hectiek van de (t)huiswerkbegeleiding begint.

Elisa

In de podcast Bob gaan radiomakers Mirke, Nele en Siona op zoek naar de waarheid achter de verhalen van de 84 jaar oude, dementerende Elisa. Elisa is moeder van drie dochters, jarenlang gelukkig getrouwd geweest met haar man Jules tot deze stierf. Zij woont inmiddels in een verzorgingstehuis. Met het toenemen van haar dementieklachten beginnen haar verhalen te veranderen.

Zo vertelt zij op een dag opeens over haar grote liefde Bob, met wie zij verkering had op haar 15e. Bob was haar overbuurjongen en haar vader stond niet achter deze relatie. Volgens Elisa werden zij van elkaar gescheiden en werd zij ondergebracht in een klooster. Maar daarmee is het verhaal nog niet klaar. Elisa vertelt namelijk ook dat zij in dat klooster bevallen is van een kindje, een zoon. Deze zou direct na de bevalling bij haar zijn weggehaald.

Wat is de waarheid?

Spreekt Elisa de waarheid? Is zij echt bevallen van een zoon? En hebben haar dochters dus ergens een grote broer? Of zijn het enkel vervormingen van verhalen uit haar omgeving? Mirke, Nele en Siona gaan op onderzoek uit, voeren veel gesprekken met Elisa en spreken met veel specialisten om uiteindelijk te achterhalen wat er echt gebeurd is met de 15-jarige Elisa.

Elke aflevering doet je verlangen naar meer, net zoals dat bij hun eerdere podcast El Tarangu was. Ik ben er nu bijna doorheen en wil enerzijds zo snel mogelijk weten hoe het afloopt en anderzijds niet dat het voorbij is. Een echte aanrader dus!

Wat ik lees: De vijf talen van liefde

Nu we bijna allemaal thuis zitten in deze tijden van Corona is dit boek in mijn ogen een echte aanrader voor degenen met een relatie.

Het is waarschijnlijk lang geleden dat we zoveel tijd met elkaar hebben doorgebracht en we weten ook niet hoe lang het nog gaat duren. Het is belangrijk dat we het leuk houden met elkaar en daar kan dit boek echt bij helpen. De vijf talen van liefde, geschreven door Gary Chapman.

Verdiepen en verstevigen van je liefdesrelatie

Gary wil zijn lezers graag helpen bij het verdiepen en verstevigen van hun liefdesrelatie. Gary stelt in zijn boek dat er vijf verschillende hoofdtalen van liefde zijn en dat iedere individu in de basis een voorkeurstaal heeft.

Hij beschrijft dat er problemen kunnen ontstaan wanneer we als geliefden niet dezelfde taal spreken.  Als de één een liefdesgebaar van de ander niet kan lezen, hoe kunnen we ons dan geliefd voelen? Hij stelt dat we onze liefde niet moeten uiten in onze eigen ‘favoriete taal’, maar in die van onze partner.

Snel inzicht

In zijn boek behandelt hij alle vijf de talen, met voorbeelden erbij van koppels die hij als therapeut heeft behandeld. Zo krijg je snel inzicht in waar het in veel relaties mis gaat en wat je eraan kan doen om dit te herstellen. De vijf talen zijn:

  1. Positieve woorden – Als je deze liefdestaal spreekt, bloei jij helemaal op van complimenten of als je geliefde zijn of haar waardering voor jou in woorden uitdrukt. ‘Ik hou van jou’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’ hoor je het liefst. Beledigingen of sneren blijven je ook erg lang bij.

  2. Tijd en aandacht – ‘Show, don’t tell’ zou het motto kunnen zijn van deze liefdestaal. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen waarin jij en je geliefde enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date kan als kwetsend worden ervaren.

  3. Cadeautjes geven en krijgen – Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat iemand attent is, aan jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en inspanning heeft getoond om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat groot of klein is, maakt niet uit. Het gaat niet om het materieel, maar om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, valt vaak niet in goede aarde.

  4. Hulpvaardigheid – De vaatwasser in- en uit ruimen, iemands sokken wassen of stofzuigen omdat je weet dat iemand daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt. Door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde. Luiheid en afspraken niet nakomen worden als heel vervelend ervaren als dit iemands liefdestaal is.

  5. Lichamelijke aanraking – Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar juist ook om een knuffel, een liefdevolle aanraking, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen over op straat. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op een lichamelijke manier je liefde uit.

Een goed gevuld liefdesvat

De meeste geliefden hebben niet dezelfde liefdestaal en uiten hun liefde dus op een manier die niet altijd bij de ander aankomt. Dat kan uiteindelijk leiden naar, zoals Gary het zo mooi zegt in zijn boek ‘een leeg liefdesvat’.

En met een leeg liefdesvat is het heel erg moeilijk om liefde te geven. En zo kun je als stel dus in een vicieuze cirkel belanden. Echte liefde is het volgens Gary Chapman als je de moeite doet om de liefdestaal van je partner te spreken en op die manier zijn of haar liefdesvaatje te vullen.

Op hun beurt zal je geliefde met een vol liefdesvaatje zich ook leuker gaan gedragen naar jou en zie hier de eerste stappen uit de negatieve spiraal.

Welke taal spreek jij het liefst?

Waarschijnlijk heb je bij het lezen van de vijf verschillende talen al een idee van wat jouw liefdestaal is en misschien ook al die van je partner. Sommige mensen zijn ook tweetalig. Mocht je het echt willen uitzoeken, dan bestaat er de mogelijkheid om een online test te doen.

Mijn taal: Hulpvaardigheid

Na het lezen van het boek ben ik erachter gekomen dat mijn liefdestaal hulpvaardigheid is.

Eigenlijk vind ik dat een hele stomme taal. Het is nou niet echt romantisch, maar Bernd kan mij niet blijer maken door mij te helpen met dingen in huis. Door op de kids te letten als ik een keer iets moet doen voor werk op mijn parttime middag. Of door mee te helpen bij al die dingen die ik altijd maar weer in huis wil veranderen.

Op zijn beurt denkt Bernd dat zijn taal de liefdevolle aanraking is. Ik ga hem de komende weken dus overladen met knuffels, kussen en liefde… Zodat aan het einde van deze Corona-quarantaine alle klussen in huis gedaan zijn  en wij beiden met een goed gevuld liefdesvat de wereld weer aan kunnen.

Veel leesplezier! En als je wilt delen wat jouw liefdestaal is, vind ik dat hartstikke leuk!


Wil je ook mijn toekomstige blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Previous
Previous

Een kijkje in de coachpraktijk Deel 2

Next
Next

Een kijkje in de coachpraktijk