Imposter Syndrome

Wat het leuke is aan coach zijn, is dat je bijna dagelijks diepe gesprekken voert met mensen. Gesprekken die er echt toe doen. Tijdens deze gesprekken durven coachees zich kwetsbaar op te stellen en vertellen ze over hun grootste onzekerheden. Het voeren van deze gesprekken heeft mij veel over anderen geleerd. Zo zijn zelfs de stoerste mensen soms onzeker, hebben veel mensen het gevoel anders te zijn dan de rest en hebben daardoor het gevoel alleen te staan. Ook zijn heel veel mensen bang om door de mand te vallen, ze hebben last van Imposter Syndrome.

Wil je ook mijn nieuwe blogs over lekker werken en fijn leven lezen?
Link dan met me, hoef je nooit meer iets te missen.

Roos-Hess-Imposter-syndrome.png

Imposter Syndrome

Vaak denken deze mensen dat zij de enige zijn die zich zo voelen. Maar niets is minder waar. Ik wil in deze blogs vaker aandacht gaan geven aan dit soort thema’s, zodat het wat meer open en bloot op tafel komt te liggen en mensen zich hier niet zo alleen in hoeven te voelen. Je bent namelijk in goed gezelschap! Deze keer wil ik het hebben over de angst om door de mand te vallen, oftewel: Imposter Syndrome.

Ontmaskerd

Veel mensen kampen met de angst om ontmaskerd te worden. Ze presteren goed op hun werk en de omgeving is tevreden. Zelf voelen ze dit echter niet zo. Zij hebben het gevoel niet goed genoeg te zijn, de boel te bedotten en elk moment door de mand te kunnen vallen. Dit is vaak een diepgeworteld gevoel dat je niet graag ter sprake brengt in je eigen omgeving. Dan draag je namelijk zelf bij aan je eigen ontmaskering. Mensen houden dit gevoel dus voor zichzelf.

Daarnaast denken ze dat zij de enige zijn die met dit gevoel rondlopen. Het is altijd een enorme eyeopener voor een coachee als ze, na het bekennen van deze gevoelens, horen dat dit iets is waar heel veel mensen last van hebben. Dit gevoel heeft zelfs een officiële naam: Imposter Syndrome. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70 % van de mensen op enig moment in hun leven met dit gevoel te kampen heeft gehad en 25 % heeft er zelfs op regelmatige basis last van.

‘Wanneer val ik door de mand?’

In de jaren 70 is deze term voor het eerst in gebruik genomen. Mensen die last hebben van het Imposter Syndrome kunnen de lat ontzettend hoog leggen voor zichzelf. Daarnaast onderschatten zij hun eigen prestaties constant. Zij wijten hun succes aan geluk, toeval of andere oorzaken buiten zichzelf. Met name hoogopgeleide mensen hebben last van dit syndroom. Er is altijd een stemmetje in hun hoofd aanwezig: “Wanneer ontdekt iedereen dat ik eigenlijk helemaal niets kan? Wanneer val ik door de mand?”.


Gevolgen van Imposter Syndrome

Het gevolg van het last hebben van Imposter Syndrome kan verschillend zijn. De een gaat uitdagingen dusdanig uit de weg, dat hij hiermee voorkomt om ontmaskerd te worden. Wat hij doet kan hij immers goed aan. Hoewel het een adequate manier lijkt om geen last te hebben van deze gevoelens, zorgt het wel voor stagnatie in je persoonlijke groei. Zo kom je niet verder.

Ga je uitdagingen uit de weg, dan kun je ook geen successen ervaren. Dat betekent dat je niet kunt ervaren waar je goed in bent, waar je kwaliteiten liggen. Op de lange termijn doet deze tactiek je dus geen goed. Je Imposter-gevoelens worden alleen maar sterker en je ambities op de lange termijn dalen of verdwijnen zelfs helemaal, wat weer invloed heeft op je algehele geluksgevoel.

Anderen slaan juist door in perfectionisme. Ze gaan steeds harder werken en mogen geen fouten maken. Fouten zijn immers het bewijs dat je het inderdaad niet kunt. Dat harde werken leidt wel tot successen, maar helaas zijn mensen die last van hebben van Imposter Syndrome niet in staat om die successen aan hun eigen competenties toe te schrijven. Bij iedere nieuwe uitdaging vallen ze terug in het oude patroon van hard werken en perfectionisme.

Wat doe je er aan?

Gelukkig kun je wat doen aan deze gevoelens. Vaak is de bewustwording dat dit niet ongewoon is, al stap 1. Mensen zijn ontzettend opgelucht dat andere mensen hier ook last van hebben. Als ze weer in een situatie komen waar deze gevoelens oppoppen, zijn ze eerder in staat dit te herstellen en het af te doen als onwaar.

Dit kan bijvoorbeeld door de gedachtes om te turnen middels het 5G schema waar ik het in een eerdere blog over heb gehad. Mocht het gevoel hardnekkigervan aard zijn, dan kun je hier middels coaching goed aan werken.


Kun je niet wachten tot de volgende blog en wil je graag met mij in contact komen? Laat dan je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.

Previous
Previous

Laat mij je inspireren Deel 3

Next
Next

Mijn 2020 plannen