Mens en werk – stralen of futloos?

De combinatie mens en werk vind ik bijster interessant.

Stralen of futloos?

Hoe kan het dat de ene werksituatie ervoor zorgt dat je bloeit en straalt en de andere werksituatie ervoor zorgt dat je je leeg en futloos voelt?

Vaak weet je donders goed dat er iets aan de hand is, maar ben je zelf niet goed in staat je vinger op de zere plek te leggen.

Best succesvol

Ik heb dit zelf ook meegemaakt. Jaren geleden werkte ik in de werving en selectie. Ik was best succesvol en ik hielp veel werkgevers aan nieuw personeel. Ik dacht dat dit kwam doordat ik heel commercieel en salesgericht was.

Op een gegeven moment haalde ik een vacature binnen bij een ontzettend leuke werkgever. De vacature was bij een vaste klant van mij en het was een bedrijf waar ik zelf heel graag zou willen werken. De rol was accountmanager voor vacatureadvertenties. Mijn klanten zouden werving en selectiebureaus zijn, waar ik zelf zolang voor had gewerkt. Een prima match dacht ik zelf.

Ik trok de stoute schoenen aan, solliciteerde en kreeg de baan. Wat een feest.

Minder succesvol

Maar na een paar maanden in dienst te zijn, bleek het feest vele malen minder groot dan gedacht.

Waar ik tot dan toe dacht mijn energie uit het scoren te halen, bleek dat niet zo te zijn. Het succes deed me weinig. En doordat het me niets deed, werd ik steeds minder succesvol. In mijn vorige baan ging ik door het vuur om een kandidaat te helpen aan de juiste baan. Maar om nou door het vuur te gaan voor een advertentie? Nee, dat voelde ik niet zo.

Ik kwam erachter dat juist het menselijke stuk van mijn baan in de werving en selectie het vuur zo in mij aanwakkerde. Iemand aan een baan te helpen die echt past, daarmee maak je echt het verschil in het leven een ander.

Een werkgever helpen aan een fijne nieuwe collega, waardoor het bedrijf verder kan groeien. Ja, dan beteken je iets. Die betekenis vond ik niet in mijn werk als advertentieverkoper. Wel had ik super leuke collega’s en de sfeer was heel goed. Mijn collega’s vonden wel vervulling in het werk, kennelijk was ik uit ander hout gesneden. Er is niets mis met een baan als advertentieverkoper, het was alleen niet mijn baan. Ik kwam er niet tot bloei.

Je vuur vinden

Na een aantal maanden heb ik eerlijk aan mijn leidinggevende verteld hoe ik me voelde en die begreep het. We besloten uit elkaar te gaan.

Maar, vlak voordat ik zou vertrekken naar een nieuwe werving en selectiebaan, kwam er ineens intern een kans voorbij. De uitgeverij waar ik werkte, riep een nieuwe rol in het leven. Die van corporate recruiter. En ze vroegen mij of ik die rol wilde inrichten en invullen. Dat heb ik gedaan en ik kon er alles in kwijt wat mij laat stralen en ik bleef onderdeel van dit mooie bedrijf.

Ik heb nog een aantal jaar met ontzettend veel plezier en bevlogenheid gewerkt voor deze werkgever. Ook heeft deze baan de deur geopend naar een heel nieuw carrièrepad. Het pad dat uiteindelijk heeft geleid tot mijn werk als coach.

Werkgeluk

In mijn huidige werk zie ik de heftige effecten. Effecten van te lang in een situatie blijven waar de achteruitgang langzaam maar zeker zijn weg vind. Op een bepaald moment is er dan geen energie meer om nog iets aan de situatie te veranderen. Nog later kan iemand er serieus ziek van worden.

Iemands werkgeluk is in mijn ogen op elk moment nog te beïnvloeden. Door te helpen en inzicht te krijgen in wie je bent en wat je wilt in je werk en wat je verwacht, kan werk een enorme energiegéver zijn.

En je hoeft echt niet altijd van baan te veranderen om het geluk weer te vinden. Het gaat vaak meer over focus aanbrengen. Focus op hetgeen wat jij écht belangrijk vindt en waar in jouw ogen de groei zit.

Mens en werk

Werken om te leven of leven om te werken. Ik geloof niet dat dát de keuze is. Het gaat om de synergie en de balans tussen beide. Hoe verbind je beiden zodat het uiteindelijk een win/win situatie oplevert: leven als mens én werk dat voldoening brengt. Plezier en energie, dát is waar het om gaat!

Als je naar aanleiding van dit blogbericht meer wilt weten over werkgeluk, neem dan contact met op om de mogelijkheden te bespreken!

Ik vertel je graag meer.
Roos
 

Hi, ik ben Roos Hess, Coach en Werkgelukdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: