Laat mij je inspireren! (3)

Vandaag alweer deel 3 van Laat mij je inspireren! Ik heb weer een drietal tips voor je verzameld waar ik volledig achter sta en waarvan ik van hoop dat jij er ook plezier aan gaat beleven.

Ik hoop dat er weer iets bij zit waar je op dit moment net aan toe bent. Blijf ook zeker met mij delen wat jullie op dit moment aan het lezen, luisteren en of kijken zijn, zo inspireren we elkaar!

Laat mij je inspireren!

Wat ik lees: Spreken met Passie

Het boek Spreken met Passie, de kracht van storytelling van Henk Jan Kamsteeg, heb ik eigenlijk als cadeautje voor mijn vriend onder de kerstboom gelegd. Maar toen ik er doorheen bladerde ben ik er zelf in begonnen en heb ik het in een paar uur uitgelezen. Altijd lekker, een boek in een middag uit. Ik kwam op het idee voor dit boek doordat Henk Jan Kamsteeg te gast was in de Ben Tiggelaar podcast.

Het verhaal van Victor

Henk Jan Kamsteeg is trainer en schrijver van hele praktische managementboeken. In Spreken met passie vertelt hij in verhalende vorm het verhaal van Victor. Victor heeft net een nieuwe baan en een onderdeel van deze baan is het geven van bedrijfspresentaties. De eerste keer dat hij op een groot podium staat, gaat dit rampzalig en na deze performance wordt hij aangesproken door een goede en bekende spreker die hem aanbiedt hem te gaan coachen op dit vlak. Victor neemt het aanbod aan en in de overige hoofdstukken lees je over het coachproces. Stap voor stap word je meegenomen in alle belangrijke onderdelen van het geven van een goede performance.

Door dit boek laat Henk Jan Kamsteeg gelijk de kracht van storytelling zien. Je wilt weten hoe het afloopt met Victor en daardoor leest het boek als een trein. Tegelijkertijd kun je de hele praktische tips toepassen op je eigen verhaal dat je vertellen wilt.

Call to Action

Belangrijk is dat een goed verhaal uit een aantal componenten moet bestaan. Je wilt drie dingen erin laten terugkomen: een stuk kennisdeling, het vertalen van deze kennis naar een verhaal en als laatste dient er een oproep in te zitten. Een call to action.

Daarnaast legt hij veel uit over de techniek. Hoe bereid je je goed voor? Het advies is om eerst de speech helemaal uit te schrijven, dan de hoofdpunten eruit te halen, vervolgens maak je er een mindmap van en dan gaan je oefenen. Keer op keer, tot je het verhaal echt uit je hoofd kent.

Mocht je vaker voor een groep staan, gun jezelf dan een paar uur met dit boek en ga aan de slag met je verhaal.

Wat ik luister: Hoe krijg je het voor elkaar

De podcast die ik inmiddels net heb afgerond heet ‘Hoe krijg je het voor elkaar’. In deze podcast gaat Reinier Ladan tijdens 9 verschillende afleveringen in gesprek met Rick Pastoor over hoe mensen hun werk gedaan krijgen en de constante zoektocht naar verbetering op dit vlak.

Slim omgaan met tijd

Reinier werkt als freelancer en helpt organisaties op digitaal vlak. Daarnaast heeft hij meerdere goed beluisterde podcasts. Sinds Reinier in 2005 het boek Getting things done van David Allen las, is hij geboeid door het onderwerp ‘slim omgaan met je tijd’. Het boek heeft hem erg geholpen om stappen te zetten in zijn carrière.

Rick Pastoor is de schrijver van de bestseller ‘Grip, het geheim van slim werken’. Ik heb het boek Grip nog niet gelezen en misschien hoeft dat ook wel niet meer na het luisteren van deze podcast. In elke aflevering wordt namelijk een hoofdstuk uit het boek behandeld. Thema’s die onder andere aan bod komen zijn; grip op je planning, grip op je week, grip op je email, maar ook een thema als ‘jezelf verbeteren, hoe doe je dat?’.

Weekly review

Wat mij het meeste helpt, is het doen van een weekly review. Elke zondag neem ik 30 minuten de tijd om terug te kijken op de week die achter me ligt en vooruit te kijken naar de week die voor me ligt. Terugkijkend: Wat behoeft nog aandacht. Waar ben ik tevreden over en wat kon handiger. Vooruitkijkend: Wat zijn de doelen voor deze week, zijn die haalbaar, of pas ik mijn verwachtingen aan. Heb ik gesprekken die voorbereiding vragen en zo ja, wanneer ga ik deze doen.

Sinds ik de weekly review heb geïntegreerd in mijn werkwijze voel ik veel meer grip en maak ik goede vorderingen in het behalen van mijn doelen. Mocht je zelf ook meer grip willen ervaren op je werk en je planning, dan is dit echt een aanrader om  te luisteren.

Wat ik kijk: Minimalism

Met veel plezier heb ik gekeken naar de documentaire Minimalism op Netflix. In deze documentaire worden 2 jongens gevolgd die bewust afstand hebben gedaan van hun oude leven. In dit leven waren ze heel succesvol, verdienden ze veel geld en konden ze alles kopen wat ze wilden. Ze waren altijd aan het werk, ze deden werk waar ze niet achter stonden en voelden zich ongelukkig en leeg. Deze leegte probeerden ze op te vullen met spullen.

Joshua

De verandering start bij Joshua die, als hij eind twintig is, besluit het anders aan te gaan pakken. Tot die tijd omschrijft hij zichzelf als ieder ander. Hij bezit veel dingen; honderden boeken, dvd’s en cd’s, kasten vol met dure kleding. Allemaal dingen die hij zonder nadenken zijn leven heeft binnengebracht. Op een gegeven besluit hij afstand te doen van als deze spullen en met het loslaten daarvan ervaart hij dat hij zich vrijer en lichter gaat voelen. En inmiddels is hij op het punt dat al zijn bezittingen een doel hebben of dat hij er echt blij van wordt.

Als je haar maar goed zit

Tijdens de documentaire worden Ryan en Joshua gevolgd als ze op een 10 maanden durende tour gaan door Amerika gaan om hun boek te promoten. Dit boek gaat over hun ervaringen van de afgelopen 5 jaar als minimalisten. Saillant detail is dat ze deze 10 maanden reizen met een heel klein tasje handbagage waarbij over alles is nagedacht. Een van de dingen in het tasje is een föhn, wat ik dan toch wel weer grappig vind bij een man. Kennelijk geldt voor de minimalist ook het motto ‘als je haar maar goed zit’. ☺

De Amerikaanse Droom

De documentaire laat ook de achtergronden zien van de consumptiemaatschappij Amerika. Het is de Amerikaanse droom om veel te bezitten, dit is wat de Amerikanen constant krijgen voorgespiegeld in de media. Als je het hebt gemaakt dan heb je een enorm huis, dan rij je in zo’n auto en dan heb je een walk-in closet met rijen schoenen. Deze jongens stellen dat dit een idee is over hoe het leven zou moeten zijn en dat er naast dit idee heel veel ruimte is voor andere ideeën. Je mag ook voor een andere vorm kiezen zoals zij dat doen.

In het begin staan zij voor bijna lege zalen maar gaandeweg zie je hun succes toenemen. Leuk is om te zien hoe ze hier mee omgaan. Zelfs bij 1 deelnemer gaat de show door. Het gaat hen om impact leveren, of dit nou aan 1 persoon is of aan een zaal vol.

Zin in opruimen!

Ik kreeg zin in opruimen door het kijken naar deze documentaire en ben inmiddels begonnen. Naast dat ik dingen weg doe, denk ik ook veel bewuster na of ik nieuwe dingen wel nodig heb. Tijdens een van mijn workshops raakte ik hierover in gesprek met een deelneemster die dit al heel erg in haar leven had toegepast en ook zij vertelde over de rust en ruimte die zij ervaarde sindsdien.

Dus be aware, het kijken van deze documentaire heeft een aanstekelijke werking!

Roos
 

Hi, ik ben Roos Hess, Coach en Werkgelukdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: